La Fundació Cultural ret homenatge al compositor Enric Morera

El musicòleg Albert Ferrer repassa la vida i l’obra de l’autor de ‘La Santa Espina’, del qual se celebra el 150è aniversari del seu naixement

Albert Ferrer va substituir Bernat Dedéu, que inicialment havia de fer conferència sobre el compositor Enric Morera
Laura Grau

El musicòleg i crític musical Albert Ferrer va fer un recorregut per la vida i l’obra del compositor barceloní Enric Morera i Viura (1865-1942) al local de la Fundació Cultural Montcada ahir la tarda davant d'una trentena de persones. Amb aquesta conferència, en col·laboració amb l’Agrupació Sardanista de Terra Nostra, l’entitat s’afegeix als actes que s’organitzaran al llarg d’aquest any a diferents municipis i ciutats de Catalunya per commemorar el 150è aniversari del neixement de Morera. Ferrer va dibuixar la imatge d’un músic complet, que no només composava sardanes –faceta per la qual és més conegut–, sinó una gran diversitat de gèneres, sent un ferm defensor del teatre líric català. “Cal dir que una de les seves sardanes més famoses ‘La Santa Espina’,  és en realitat un fragment d’una sarsuela que parla de la llibertat”, va explicar el crític musical, qui va lamentar la falta de reconeixement oficial d’autors com Morera.

Ferrer va destacar el paper actiu de Morera en el moviment del Modernisme català. El seu màxim reconeixement va arribar gràcies al poema simfònic ‘Introducció a l’Atlàntida’, inspirat en la creació poètica de Mossèn Cinto Verdaguer. Des d’aquell moment, diversos poe­tes i dramaturgs van cercar la seva col·laboració. També freqüentava sovint Sitges, on va establir amistat amb el capdavanter del Modernisme, Santiago Rusiñol. “Podem afirmar que Morera va ser el músic amb més talent dramàtic i el que millor va servir els ideals del teatre líric modernista”, va concloure Ferrer. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari