Màrius Serra reivindica la ficció ‘com a mitjà per il·luminar territoris de la realitat’

L’autor de ‘Plans de futur’, novel·la que va rebre el Premi Sant Jordi, visita la Biblioteca de Can Sant Joan amb motiu del 25è aniversari de l’equipament

L'escriptor Màrius Serra, parlant, amb Alícia Gili, responsable del Club de Lectura de la Biblioteca de Can Sant Joan
Laura Grau

L'escriptor Màrius Serra (Barcelona, 1963) va visitar aquest dijous a la Biblioteca de Can Sant Joan per compartir amb els seus lectors el procés de creació de la novel·la 'Plans de futur' (Proa), que va rebre el Premi Sant Jordi 2013. L'obra rescata de l'oblit la figura de Ferran Sunyer (1927-1967), un matemàtic autodidacta que, a pesar de la seva discapacitat física –patia una greu atròfia del sistema nerviós–, va ser reconegut a nivell internacional per la seva contribució a les ciències exactes. 

Serra va decidir novel·lar la vida de Ferran Sunyer a partir de la lectura d'una biografia del matemàtic on va trobar prou material per construir una bona història. L'escriptor va establir amb els assistents a la xerrada un divertit joc per esbrinar quins passatges del llibre són fidels a la realitat i quins són pura invenció, per acabar reivindicant la ficció com "a mitjà per il·luminar territoris de la realitat i ficar-nos en la pell de l'altre". En aquesta història de família destaquen les dues cosines de Sunyer, Maria i Àngels Carbona, que van dedicar la seva vida a cuidar-lo, i el pare absent, que va fugir de casa de manera inexplicable. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l'actitud positiva i vital del matemàtic tetraplègic i les dues cosines. L'acció transcorre entre la casa familiar a Sarrià i la casa d'estiueig empordanesa a Vilajoan. També hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides i que tindrà un paper en el desenllaç final de la novel·la.

La trobada amb Màrius Serra s'emmarca en els actes del 25è aniversari de la Biblioteca de Can Sant Joan, que van arrencar el 25 de maig amb un reconeixement al grup de veïns que va impulsar el projecte.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari