Terra Nostra viurà la seva festa major del 2 a l’11 de Setembre

La Festa del Fanalet tindrà un caràcter especial amb motiu del 75è aniversari d’aquesta tradició declarada Bé d’Interès Cultural Local l’any 2008

Viatgers del tren, sorpresos amb la rebuda de la Festa del Fanalet
Arxiu/Pilar Abián
Anterior edició de la Festa del Fanalet, a l'estació de Terra Nostra

Terra Nostra viurà la seva festa major a partir d’aquest divendres 2 de setembre, amb un ampli programa d’activitats que s’allargarà fins a l’11 de setembre. Un dels actes destacats serà la Festa del Fanalet, que enguany celebra el 75è aniversari i que va ser declarada Bé d'Interès Cultural Local l'any 2008 per l'Ajuntament. Per aquest motiu, l’AV, amb el suport del consistori, l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Montcada i Reixac, Renfe i Adif, incorpora novetats en la tradicional rebuda del tren, que serà el 3 de setembre, a les 21 h, a l’estació de Santa Maria. L’acte comptarà amb la participació d’actors vestits d’època modernista i la distribució d'un bitllet commemoratiu i un mocador de coll.

La festa del Fanalet és un dels esdeveniments anuals més singulars al barri, pel qual el veïnat se segueix aplegant a les andanes de l’estació de Terra Nostra. No hi ha constància de cap altre lloc de Catalunya on se celebri una festa similar, amb la llum i el tren com a protagonistes. Quan encara no existia l’estació del barri, a final de la dècada dels anys 30 del segle XX, els passatgers que hi volien pujar o baixar-ne havien de pactar amb el maquinista l’aturada del tren al punt on hi ha l’actual estació. A la nit, l’operació es complicava per la manca d’enllumenat públic i els familiars dels viatgers feien servir fanalets per rebre els combois o indicar al maquinista que algú hi volia pujar. L’1 de juny de 1941 es va inaugurar l’estació, fet que va posar fi a aquesta pràctica. El veïnat va decidir recordar-la i per això, des del 1942, el primer dissabte de setembre celebra la festa del Fanalet.

El programa festiu arrencarà el dia 2 amb el pregó de la festa i una nova edició de la Nit Boja (21.30h). El dia 3, destaquen la primera concentració de motos  a la plaça del Poble amb el títol  TerraNostrum (9.30h), els inflables i la sardinada i l’actuació dels Castellers de Montcada i Reixac. A la nit, la plaça del Poble acollirà ball amb orquestra i sessió de disco mòbil. El dia 4, s’ha programat la bicicletada popular (11h), concurs de paelles (12h), festa de l’escuma (17h) i una classe dirigida de zumba (18.30h). El grup Titelles representarà el musical ‘Ràdio La Tita. Los 40 Frikitaun’ el dia 10 al Gran Casino (19h). El preu de les entrades, a 2 euros, es destinarà a l'ong SOS Refugiats Mir. El mateix dia hi haurà la caminada nocturna, amb la col·laboració del Cim. La festa clourà el dia 11, amb la trobada de puntaires al matí i una cantada d’havaneres al vespre.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari