La mostra de grups locals Montcada a Escena celebra la desena edició

El programa es presenta aquest diumenge al Teatre Municipal en una gala que conduirà el grup Divinas

Divinas interpretant el tema 'Mein kleiner grüner kaktus', del grup alemany Comedian Harmonists que el règim nazi va prohibir quan va arribar al poder
Arxiu/Laura Grau
Divinas presentarà la gala de la MAE per segon any consecutiu

La mostra de teatre de grups locals Montcada a Escena (MAE), que coordina la Regidoria de Cultura i Patrimoni, arriba aquesta tardor a la seva desena edició. El programa es presentarà aquest diumenge 16 d’octubre al Tea­tre Municipal en el decurs d’una gala que conduirà per segon any consecutiu el grup Divinas (19h). A la primera part, els nou col·lectius participants –Taller de teatre, Els Titelles, la Plataforma Creativa El Trapecio, Tea345, Teatroia’t, La Salle Montcada, Aula de Teatre, Dèria i Sayuc– representaran algunes escenes dels respectius muntatges. I a la segona part, es farà l’entrega dels Premis Dalmau 2016, creats en honor del desaparegut actor montcadenc Joan Dalmau (1927- 2013). 

Enguany els guardons han recaigut en Maria Teresa Martínez, per la seva contribució a la vida teatral del municipi i, de manera simbòlica, en tots els grups que durant aquests 10 anys han participat a la mostra amb les seves propostes teatrals. També es farà públic quina obra obté el Premi Dalmau al millor espectacle de la temporada anterior –de teatre o de dansa–, segons l’opinió dels espectadors. Les votacions es poden fer fins al 7 d’octubre a l’Auditori Municipal, on el públic trobarà les butlletes amb les diferents candidatures que opten al guardó. “La constància, la vocació per les arts escèniques i la bona feina han fet de la mostra un dels pilars fonamentals de la cultura a Montcada”, ha dit la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez (ICV-EUiA), que felicita tots els qui han fet possible que la mostra “esdevingui un èxit de participació i una cita ineludible per al públic montcadenc”.

Perfil M. Teresa Martínez. Tot i no dedicar-se professionalment al teatre, M. Teresa Martínez (Barcelona, 1943) ha sentit des de sempre una gran passió pel món de la interpretació, fet que l’ha portat a formar part de diferents grups teatrals al llarg de la seva vida. A Montcada i Reixac, on hi venia sovint perquè els seus pares hi tenien una segona residència, va impulsar la recuperació del grup teatral que Arturo Calvo havia liderat després de la guerra civil i fins a la desaparició del Teatre Colon a principi dels seixanta. Martínez va aconseguir engrescar en el projecte antics col·laboradors del director teatral com Joan Subatella, Sebastià Costa, Joan Dalmau, M. Teresa Rossell, Carmina López i Pepita Lledó, a més d’actors d’altres grups amateurs com Carlos Pablos i Manel Ortega. “Amb aquesta troupe vam iniciar la nova singladura, reprenent la feina interrompuda i prenent el nom d’Arturo Calvo en homenatge al darrer director que havia lluitat per fer teatre a Montcada”, explica Martínez. La primera obra que va estrenar el nou grup va ser ‘Ninette y un señor de Murcia’, de Miguel Mihura l’any 1976. Gràcies als seus contactes, el grup va actuar arreu de Catalunya en el marc dels Plans d’Acció Cultural de la Caixa i també va participar a concursos de teatre amateur d’entitats com el Círcol Catòlic de Badalona i el Foment Martinenc, obtenint diversos reconeixements. Als anys vuitanta va deixar el teatre per raons personals i de salut, tot i que hi continua fent col·laboracions puntuals en l’ambit de l’escriptura i la traducció. La concessió d’un dels Premis Dalmau ha suposat una grata sorpresa: “Em sento montcadenca de cor i és una gran satisfacció que es reconegui la meva contribució a la difusió de l’art del teatre que tant m’apassiona”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari