‘El futbol és l’esport on més es perden els valors’

Tres membres del gabinet Itaca van fer ahir una xerrada a l’estadi de la Ferreria sota el títol ‘Educació en Valors’ a proposta del CD Montcada

Montse Vila, Montse León i Maritza Cruz, durant la xerrada feta a l'estadi de la Ferreria
Rafa Jiménez

Els valors que els pares i mares transmeten als seus fills a casa són els que després es poden veure reflectits en un terreny de joc. Aquesta és una de les conclusions a la que es va arribar durant la xerrada que el CD Montcada va organitzar aquest dijous a la Sala Polivalent de l'estadi de la Ferreria en col·laboració amb el gabinet Itaca, Centre de Psicologia i Psicopedagogia de la Infància i l'Adolescència que té una seu al municipi des de fa 17 anys. La conferència, sota el títol 'Educació en valors', s'emmarca en el programa 'Valors més enllà de l'esport' que el club verd va iniciar al 2014. Cada mes, el CD Montcada escull un valor que es recomana que els pares i mares, que reben una determinada documentació, treballin a casa amb els seu fills. 

Un partit de lliga d'un dels juvenils del CD Montcada, on juga el fill de Montse León, professora d'educació infantil i terapeuta d'aprenentatge que forma part del gabinet Itaca, va ser l'espurna perquè el club decidís organitzar aquesta xerrada. "En aquell partit es van perdre bastant els valors, i el club ens va fer la proposta", comenta Montse León, qui va impartir la conferència davant d'una cinquantena de persones, entre jugadors, familiars i entrenadors del club, conjuntament amb les seves companyes Montse Vila i Maritza Cruz, ambdues psicològues clíniques que també formen part d'Itaca. "El futbol és l'esport on més es perden els valors i no podem demanar que els jugadors tinguin valors durant un partit si, des de casa, no s'han treballat abans", expressa Montse León, qui també destaca que "els pares són els models i els nens aprenen per imitació el que veuen a casa". Modesto 'Tato' Sanchís, president del CD Montcada, comparteix aquesta visió: "Els professors o els entrenadors han de col·laborar en transmetre valors positius. Ells poden aportar el seu gra de sorra, però són els pares els veritables artífexs perquè són ells els que realment eduquen els seus fills"

Tolerància, cooperació, capacitat de cooperació, de conciliació i de diàleg, responsabilitat, empatia i saber resoldre positivament els conflictes són els valors bàsics perquè, segons el criteri de les membres d'Itaca, pugui funcionar un equip de futbol. "Quan més s'entrena un jugador, més gols pot arribar a aconseguir. Els valors també s'han d'entrenar", considera Montse Vila.

Aquesta conferència s'ha fet durant la setmana prèvia a que la Federació Catalana de Futbol faci una prova pilot de la campanya 'Zero Insults a la grada', que pretén lluitar contra la violència provinent dels espectadors durant els partits de futbol. Una de les mesures que es prendran és que els àrbitres tinguin la potestat de suspendre un partit en cas de sentir insults a la grada. "És una bona mesura, però sempre que els infractors siguin els que rebin les conseqüències i que les sancions no acabin sent per als clubs en forma de multes econòmiques", valora Maritza Cruz. La prova pilot d'aquesta campanya es farà el cap de setmana del 13 i 14 de febrer en partits de futbol i futbol sala de categoria infantil preferent. 

Primer equip. La celebració del Carnaval provoca un descans al grup 2n de Segona Catalana. El CD Montcada i l'UE Sant Joan-Atlètic no juguen aquest cap de setmana i tornaran a la competició el 13 i 14 de febrer.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari