Alberto González i Laia Andreu es proclamen campions d’Europa de Curses de Muntanya de Veterans

A la Montescatano, el montcadenc Carlos Cera (UltraJAM) ha guanyat la cursa llarga i Francesc Galera, la curta

Francesc Galera, guanyador de la cursa curta de la Montescatano
Rafa Jiménez
Alberto González i Laia Andreu, als podis de les seves respectives categories
Carlos Cera, guanyador de la cursa llarga de la Montescatano

Alberto González, del CA La Bañeza, i Laia Andreu, del CA Granollers, es van proclamar el 30 d’abril campions d'Europa de Curses de Muntanya de Veterans després de guanyar la prova de 13,4 quilòmetres que es va disputar en un circuit de la Serralada de Marina coincidint amb la 5a Montescatano que organitza la Joventut Atlètica Montcada. González, de 37 anys i de la categoria M-35, va fer un temps de 54 minuts i 11 segons i va creuar el primer la línea de meta per davant dels també espanyols Ignacio Cardona (M-40, 54'25") i Juan Matías Ojeda (M-40, 54’53”). L’atleta lleonès, vigent subcampió d’Espanya de Cros a la categoria M-35 i campió d’Espanya de curses de muntanya de clubs als anys 2015 i 2016, es mostrava satisfet per la victòria en el seu debut al Campionat d’Europa de Veterans, definint el circuit com un “recorregut preciós amb constants pujades i baixades”. A la categoria femenina, Laia Andreu, de 37 anys i que també debutava en aquesta competició, va fer un temps d'1 hora i 8 segons, superant la polonesa Edyta Lewnandoska (M-35, 1h 04' 49") i l'espanyola María José de Toro (1h 05' 08"). L’atleta de Vic que pertany al CA Granollers, que ha estat campiona de Catalunya de Cros i va ser tercera al Campionat d’Espanya al 2014, també va elogiar un circuit “tècnic que estava molt ben marcat”. El 6è Campionat d’Europa de Curses de Muntanya de Veterans va ser organitzat per la JAM amb la col·laboració de la Federació Espanyola d’Atletisme, la European Master Athletics (EMA) i l'Ajuntament de Montcada i Reixac va comptar amb la participació de 190 atletes de 12 nacionalitats diferents: Espanya, que formava el gruix dels participants que van copar la majora dels podis a les diferents categories, Portugal, França, Gran Bretanya, Grècia, Itàlia, Romania, Alemanya, Holanda, Suècia, Ucraïna, Polònia i Irlanda.

Montescatano. La cursa llarga, de 21,7 km, va ser guanyada pel montcadenc Carlos Cera (UltraJam), que va fer un temps de 1h 41' 41", superant David González (Running Vígia, 1h 48' 53") i Esteve Olivé (Oju Ke Passu, 1h 49' 22"). La primera dona va ser Buha Bali (2h 28' 21"). Aquesta ha estat la quarta victòria de Cera a la Montescatano, que a les últimes dues edicions li van servir per poclamar-se campió de Catalunya de muntanya de la Federació Catalana d'Atletisme. Enguany, i sense campionat de Catalunya en joc, l’atleta montcadenc va poder tornar a la seva distància preferida dels 20 km i va gaudir, segons va declarar, d’un circuit “divertit, tècnic i molt dur, que demostra que aquí també es poden fer curses exigents de muntanya”. L’atleta de l’UltraJam, que reconeix que participar a la Montescatano és “com córrer a casa”, té com a gran objectiu d’aquesta temporada disputar el Campionat de Catalunya de Muntanya de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que se celebrarà al setembre a Vilassar de Mar.

Francesc Galera (MR Berguedà) va ser el millor de la cursa curta, de 13,4 km, amb un temps de 58'23" i va acabar per davant de Kitu Vergés (Ontrail, 59' 19") i Antonio Huerga (CA Mollet, 59' 25"). La primera dona va ser Eva Solano (RT Badalona, 1h 12' 52"). Les dues proves de la Montescatano van comptar amb una participació de 400 atletes, el límit marcat per a un prova esportiva que es disputa en un entorn natural com la Serralada de Marina.

Ildefons Teruel, president de la Joventut Atlètica Montcada, fa una valoració molt positiva de la matinal d’atletisme que es va poder viure el 30 d’abril tant pel nivell dels atletes inscrits com per la manca d’incidents durant tot el recorregut: “Aquesta ha estat la millor de totes les edicions de la Montescatano. Només hem rebut elogis pel circuit i l’organització, tant dels participants com dels responsables federatius”. Teruel, que té fitxa amb la Federació Espanyola i va poder participar al Campionat d’Europa juntament amb els seus companys Juan Raya i Josep Gil, agraeix la tasca del centenar de voluntaris que van treballar durant tota la jornada i considera que la Montescatano camina cap a l’objectiu que el club es va marcar que no és un altre que “organitzar una cursa de qualitat i no pas multidudinària, a causa de les limitacions que ens marca un entorn natural com la Serralada de Marina”. De cara a la propera edició, la JAM es planteja el repte d’entrar al calendari de la FEEC. Un dels seus jutges ha homologat el circuit i, si s’acaba incorporant, s’hauran de fer algunes modificions en el traçat actual per fer-la una mica més exigent.