L’AV Can Sant Joan i l’Ajuntament, satisfets pel veredicte del TS sobre l’autorització ambiental a Lafarge

L’entitat veïnal i el govern municipal han fet una roda de premsa aquest divendres al Kursaal

Una representació del govern municipal amb els portaveus de l'AV de Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració de Montcada durant la roda de premsa al Kursaal
Sílvia Alquézar

L’AV de Can Sant Joan, la Plataforma Antiincineració de Montcada i l’Ajuntament han mostrat la seva satisfacció per la sentència del Tribunal Suprem (TS) que estima que hi va haver un defecte de procediment en la tramitació de l’autorització ambiental a Lafarge per cremar biomassa com a combustible. “L’activitat de la cimentera està fora de la llei perquè l’autorització ambiental ha quedat anul·lada, un fet que hauria d’implicar el seu tancament immediat”, ha comentat l’advocat de l’AV, Albert Calduch, durant la roda de premsa que les entitats veïnals i el govern municipal (ICV-EUiA-E, ERC i Círculo Montcada) han ofert aquest divendres al Kursaal per valorar el veredicte.

 

La sentència del TS, que ratifica els arguments de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2013, recull que el tràmit de l’avaluació de l’estudi ambiental s’ha de fer amb caràcter previ a l’atorgament de l’autorització perquè l’administració pugui valorar els efectes ambientals abans d’adoptar la resolució. Segons el veredicte judicial, l’autorització es va emetre el mateix dia que la declaració de l’impacte pel que “resulta impossible” que en la mateixa data l’administració hagi pogut realitzar la valoració “abans de resoldre la sentència”.  El TS també remarca que no es van respectar els períodes d’exposició pública perquè qualsevol ciutadà o entitat tingués l’oportunitat d’analitzar l’estudi i presentar-ne al.legacions. “Ho tenien amagat en un calaix i no es va donar a conèixer fins que vam posar el contenciós administratiu”, ha explicat Calduch. En aquest sentit, el president de l’AV, José Luis Conejero, ha avançat que l’entitat no descarta portar el cas als tribunals perquè “està plagat d’irregularitats amb l’objectiu d’afavorir els interessos de la cimentera”. L’entitat veïnal ha agraït el suport de l’Ajuntament en la seva reivindicació de tancar la planta situada al Turó de Montcada “perquè és una empresa que està provocant greus problemes de salut a la població”, ha dit Manolo Gómez, de l’AV.

 

A la roda de premsa ha assistit una delegació municipal encapçalada per l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA-E), qui ha qualificat de “molt bona notícia” la sentència del TS perquè “reconeix la manca de participació dels veïns en la tramitació i que el procediment no es va fer correctament”. Campos ha tornat a insistir que el posicionament del tripartit és iniciar les negociacions amb l’empresa, la Generalitat i els treballadors per parlar del futur de la planta a Montcada “perquè no té sentit que continuï la seva activitat al costat d’una població”, però ha remarcat que el govern no concep el tancament “sense la recol·locació dels treballadors de Lafarge”. Durant la roda de premsa l’edil també ha fet referència a la sentència del TSJC del 17 de juliol que ha donat la raó a l’Ajuntament en el recurs que va interposar contra la Generalitat. El veredicte anul·la la resolució del govern català que autoritzava a Lafarge a fer servir combustible derivat de residus, reconeixent que durant el procediment no es va respectar les competències de l’Ajuntament, que tenia dret a ser informat sobre aquesta modificació i a emetre un informe. Lafarge i la Generalitat han presentat un recurs de cassació al TS, però Campos espera que la resolució sigui la mateixa que la del TSJC.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari