L’Ajuntament obre expedients a bancs que tenen habitatges buits imposant-los una taxa de 900 euros

Els blocs afectats estan situats als carrer Reixagó i Bonavista i a la carretera de Ripollet

L’Ajuntament ha començat a tramitar expedients sancionadors contra entitats bancàries que tenen pisos buits, imposant-los una taxa de 900 euros per habitatge, que cobreix els costos d’engegar l’expedient. En aquesta primera fase hi ha afectats tres blocs d’habitatges situats al carrer Reixagó (Can Sant Joan), a la carretera de Ripollet (Mas Rampinyo) i al carrer Bonavista, al centre. El consistori està tirant endavant diversos expedients a entitats bancàries pel fet de comptar amb pisos buits al municipi, que implica la imposició de taxes administratives i possibles sancions previstes a la Llei del dret a l’habitatge. Un cop confirmat que la vivenda es troba desocupada de forma permanent –entenent per desocupació que les vivendes hagin estat buides durant els últims dos anys–, els expedients pretenen requerir les entitats financeres perquè procedeixin a la seva ocupació immediata.

 

Donem un pas més per dignificar la vida de les persones que es troben en una situació desfavorable i no poden accedir a un habitatge per la via habitual; en aquests moments a la ciutat hi ha famílies que viuen en condicions d’insalubritat, pobresa energètica o són al carrer mentre els bancs mantenen pisos buits”, ha manifestat la regidora d’Habitatge, Jessica Segovia, qui s’ha mostrat predisposada a negociar amb les entitats financeres. “Serem bel·ligerants contra les entitats bancàries que continuïn mantenint pisos buits sense llogar, tenim la intenció d’incentivar la mobilització del parc d’habitatges, és la nostra obligació utilitzar tots els recursos possibles per fer front a l’emergència d’habitatge que patim a la ciutat”, ha expressat l’alcaldessa, Laura Campos, qui demana als bancs i caixes que siguin clars i que reconeguin quin és el parc real d’habitatges buits de què disposen.

 

En aquest sentit, el consistori els ofereix la possibilitat de cedir els pisos a l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament, per tal que els pugui gestionar en règim de lloguer social per a la ciutadania del municipi. Si transcorre un mes des d’aquest oferiment i l’habitatge en qüestió continua desocupat, existeix la possibilitat d’imposar sancions als bancs. Tot i que les entitats financeres afectades han al·legat diversos motius per mantenir desocupats els pisos, el consistori ha prosseguit amb la tramitació dels expedients, amb la liquidació de les taxes administratives, i la declaració de desocupació permanent dels habitatges. Tot i això, hi ha prevista en breu l’obertura de negociacions amb aquestes entitats per tal d’arribar a un acord i poder posar aquests habitatges, i d’altres que encara mantenen desocupats al municipi, a disposició de la ciutadania. En breu es preveu l’inici d’una segona fase d’expedients per pisos buits que afectaran un conjunt de set blocs d’habitatges més en diversos barris del municipi, que haurien d’alliberar, segons el cens municipal de pisos buits, un centenar més de pisos desocupats.

 

El procediment en casos que es detecti un pis anormalment buit comença amb l’obertura del cas i es liquida una taxa de 900 euros prevista a les ordenances municipals. En segon terme, s’intenta negociar amb la propietat actuacions per evitar la descocupació. En cas contrari, es produeix la infracció i pot incoar-se el corresponent expedient sancionador en base a la Llei i l’Ajuntament pot imposar-ne multes fins a 250.000 euros. Mantenir el pis buit, després del requeriment municipal, és una infracció molt greu que pot sancionar-se amb multa fins a 900.000 euros.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari