La moció de la Plataforma Antiincineració de Montcada genera un intens debat

Treballadors de Lafarge es manifesten a l’exterior de la Casa de la Vila en defensa dels seus llocs de treball durant el Ple

Treballadors de Lafarge es van manifestar a les portes de la Casa de la Vila durant el Ple
Carles Viana, del comitè d'empresa de Lafarge, va llegir un manifest en defensa dels seus llocs de treball en el torn de precs i preguntes del públic

La moció de la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac (PAMiR), presentada per l’equip de govern,  va generar un intens debat al Ple de novembre, mentre a l’exterior de l’edifici una cinquantena de treballadors de Lafarge es manifestava en defensa dels seus llocs de treball amb pancartes i xiulets.

El document, que va ser defensat pel regidor de Medi Ambient, Sergi Martín (Círculo), demana al Ple el seu suport a la lluita del col·lectiu contra la incineració i a favor del residu zero, coincidint amb la celebració de la II Trobada Internacional contra la incineració a Montcada aquest cap de setmana; la implicació del consistori en la sensibilització de la població sobre els efectes nocius d’aquesta pràctica sobre la salut de les persones i la necessitat de reciclar i ajut econòmic per part dels grups municipals i els ciutadans compromesos amb la causa per poder sufragar les despeses del procés judicial que el col·lectiu va iniciar per frenar l’atorgament de la llicència  a Lafarge per cremar biomassa a la fàbrica. Davant la presència de representants del comitè d’empresa a la sala de plens, Martín va remarcar que “en cap cas es pretén que els treballadors perdin els seus llocs de feina, sinó defensar la salut dels ciutadans de Montcada”. El text va prosperar amb el suport de l’equip de govern, format per ICV-EUiA, ERC i Círculo, més la CUP. La resta de grups de l’oposició, PSC, C’S, CiU i PPC, es van mostrar crítics amb el text i van votar-hi en contra.

La portaveu del PSC, Carme Porro, va assenyalar que “Lafarge no incinera, sinó que valoritza” i va negar l’existència d’estudis concrets que relacionin d’una forma directa l’activitat de la cimentera amb les afectacions de salut, tal com afirma la PAMiR. “Si tan d’acord estan amb el col·lectiu els partits que formen el govern més la CUP, perquè no es personen en la causa contra l’empresa?”, va preguntar l’edil socialista. El portaveu de C’s, David Gerbolés, va ser més dur i va titllar d'“assetjament” l’actitud del govern municipal cap a l’empresa, “fent servir el populisme i la demagògia” i el va convidar a visitar la fàbrica per comprovar les inversions que s’hi han fet per adaptar-se a la normativa, tot recordant que va ser un conseller d’ICV-EUiA, Francesc Baltasar, el qui va donar el permís l’any 2008 perquè l’empresa pugués cremar residus. El portaveu de CiU, Dani Moly, va voler separar la reclamació del residu zero –“que em sembla un objectiu lícit,  tot i la complexitat per assolir-lo"– de la pràctica de Lafarge, “que té un permís per valoritzar residus que va atorgar l’antic tripartit format per PSC, ERC i ICV-EUiA”. La portaveu del PPC, Eva García, va titllar d’“absurd i surrealista” que la PAMiR demani que es pagui entre tots la factura dels seus advocats i va acusar el col·lectiu d’“ignorància i irresponsabilitat” per vincular els casos de càncer amb la valorització, “un sistema que s’utilitza a països avançats com França, Àustria i Holanda”, va afegir. García també va acusar el govern d’hipocresia en afirmar que vol tancar la fàbrica però no eliminar els llocs de feina.

L’únic grup de l’oposició que va donar suport a la moció, la CUP, va felicitar la PAMiR “per la seva lluita incansable contra el gegant del ciment” i va qüestionar l’actitud del comitè d’empresa, “que només està representant els interessos de la patronal”. L’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA-E), va mostrar el seu respecte per la manifestació dels treballadors i va reiterar que l’actitud del govern “no és ni populista ni demagògica, només diem que avui dia no té cabuda una empresa com Lafarge a 100 metres del nucli urbà”.

Al torn de precs i preguntes del públic, el secretari del comitè d'empresa de Lafarge Montcada, Carles Viana, va llegir un manifest recriminant a l’equip de govern i a la PAMiR “la manca de voluntat de diàleg, la confusió entre els conceptes d’incineració i valorització, la invenció d’estadístiques sobre l’afectació a la salut i que destini recursos a destruir llocs de feina, en lloc de crear ocupació”. El portaveu de la PAMiR, José Luis Conejero, va criticar que el comitè d’empresa de Lafarge fos tan combatiu amb els veïns i, en canvi, no digués res sobre els acomiadaments que el grup cimenter està fent a altres plantes de l’estat espanyol. “Els comitès d’empresa han de defensar sempre els seus treballadors”, va dir l’activista de Can Sant Joan, que va insistir a relacionar els casos de càncer amb l’activitat de la fàbrica en base a determinats estudis. “Nosaltres lluitem per la salut dels veïns i veiem totalment lícit demanar la col·laboració de l’ajuntament, els partits i els ciutadans en una causa d’interès general”, va concloure.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari