La Plataforma anuncia noves mesures contra Lafarge

Vol portar a judici l’empresa, la Generalitat i l’anterior govern local per no tenir en compte la contaminació acústica a l’hora d’atorgar la nova AAI

Mariel Vilella, José Luis Conejero i Sergio Sastre, a la roda de premsa feta aquest matí a Barcelona
Rafa Jiménez

La Plataforma Antiincineració, que ahir va rebre la notificació de la nova autorització mediambiental que la Generalitat ha atorgat a la cimentera Lafarge per continuar amb la seva activitat, ha anunciat que presentarà un escrit d'acusació per portar a judici a l'empresa, la Generalitat i a membres de l'anterior govern municipal per aquesta concessió ambiental que no té en compte les dades que es desprenen de l'estudi que la Diputació de Barcelona va fer aquest estiu en relació a la contaminació acústica que genera la fàbrica. "S'equivoca el que pensi que la nostra lluita ha acabat perquè Lafarge hagi rebut una nova autorització ambiental", ha dit José Luis Conejero, president de l'AV Can Sant Joan i portaveu de la Plataforma Antiincineració, durant la roda de premsa que s'ha fet aquest a matí a la seu de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona per presentar la II Trobada Internacional contra la inicineració i a favor del residu zero que començarà aquesta tarda i que continuarà durant el cap de setmana amb diferents actes organitzats a Barcelona i a Montcada i Reixac. En la seva intervenció, Conejero, que qualifica de "prevaricació" els defectes de forma que van permetre anul·lar la primera autorització, també ha confirmat que la Plataforma tornarà a presentar un recurs davant del Tribunal Suprem perquè anul·li tot el procés de l'autorització mediambiental ja que els estudis que es van fer en el seu dia per iniciar la tramitació ja han caducat.

La roda de premsa feta aquest matí a Barcelona també ha servit per presentar un informe sobre la contaminació de l'aire que genera la incineració de residus elaborat per la Fundació ENT per encàrrec de Zero Waste Europe, una plataforma a nivell continental que impulsa estratègies per aconseguir el residu zero sense recórrer a la incineració. L'informe, presentat per Sergio Sastre, investigador d'ENT, analitza cinc casos d'incineradores en diversos punts d'Europa –Montcada i Reixac, Trbovlje (Eslovènia), Ivry (França), Dargavel (Escòcia) i la regió de Baviera (Alemanya)–, estudiant la seva incidència sobre el medi ambient i la salut de les persones i els problemes generats en relació a l'actual legislació europea que determina quins són els els valors de contaminació. L'estudi d'ENT posa de manifest la diferència que hi ha entre els criteris que apliquen la Unió Europea i l'Organizació Mundial de la Salut, que planteja recomanacions molt més estrictes, sobre els valors mínims que determinen quan l'emisió de particules contaminants pot arribar a ser perjudicial. "El fet d'incinerar provoca un risc innecesari per a la salut de les persones i per al medi ambient ja que hi ha altres opcions de gestió de residus més sostenibles i menys perilloses", ha comentat Sastre, que ha incidit en què la incineració genera un cost social i mediambiental i només beneficia al sector privat de les empreses que, al mateix temps, reben un triple benefici perquè cobren per cremar residus, estalvien combustible i poden vendre a tercers els permisos d'emissió de CO2 que reben per la seva activitat.

D'altra banda, en la seva intervenció Mariel Vilella, directora associada de Zero Waste Europe, ha posat l'exemple positiu de les estratègies de reciclatge amb l'objectiu d'aconseguir el residu zero que ja s'estan aplicant en alguns municipis catalans i de l'Estat Espanyol i ha criticat el sitema d'incineració, que qualifica de "desfasat, obsolet i antic" i del que també considera que és "insegur, poc fiable, contaminant i injust, perquè l'impacte només afecta a la població que viu a prop de les incineradores". La representat de Zero Waste Europe considera que el futur passa per no haver d'assumir la contaminació i els costos econòmics per a l'erari públic i defensa les alternatives del reciclatge com a generadora de llocs de feina i ha demanat voluntat política per "apostar per solucions sostenibles que beneficiïn la societat".

La Trobada Internacional contra la incineració i a favor del residu zero, que organitza la Plataforma Antiincineració local en col·laboració amb Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) i Zero Waste Europe,començarà aquest divendres, a les 18h, amb una conferència de Paul Connett, professor de la Universitat de St. Lawrence (Estats Units) expert en química i toxicología que es farà al Casal del Barri de la Prosperitat (Plaça Ángel Pestaña, s/n). Posteriorment, diferents moviments antiincineració presentaran la feina que es fa en altres parts del món i també hi haurà una intervenció d’una representant de CEPA-EdC (Centre d’Ecologia i Proyectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya), que ahir va organitzar accions arreu de la geografia catalana per analitzar el contingut dels contenidors.

Demà, la trobada es traslladarà a Montcada i Reixac. Durant el matí, a partir de les 9h, l’Espai Cultural Kursaal (Masia, 39) acollirà la trobada entre representants de plataformes antiincineració procedents de diferents punts de la geografia catalana i espanyola i d’una vintena de països de quatre continents, el que suposa un augment considerable respecte a la desena de països que van participar fa un any a Barletta. A la tarda, al Casal de la Mina (Avinguda de la Unitat, sn) s’organitzaran grups de treball sobre el moviment contra la incineració a les cimenteres i es farà una assemblea.

La darrera jornada de la II Trobada Internacional se celebrarà el diumenge al Kursaal. A les 12h, hi haurà una nova conferència a càrrec de Paul Connett i es farà lectura d’un manifest.

Agenda cultural i lúdica

En paral·lel a les sessions de treball, també s’han organitzat una sèrie d’activitats culturals durant la trobada. En aquest programa s’inclou la representació teatral de ‘Mujeres Habitadas’, que es farà a càrrec de Dèria Teatre aquest divendres a l’Auditori en el marc de la mostra Montcada a Escena. Durant el dissabte, el carrer Reixagó serà escenari d’una xocolatada (10.30h), diverses actuacions musicals (12h) i una cercavila de batucada amb gegants i diables (13h). A les 16h, s’inaugurarà un mural commemoratiu de la trobada que l’artista Roc BlackBlock ha fet al carrer Bifurcació. Diumenge, a l’Auditori, hi haurà una lectura de poemes i música d’homenatge a Ovidi Montllor (20h) amb entrada lliure tot i que es recolliran aportacions voluntàries per contribuir a sufragar les accions legals contra Lafarge.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari