Els alcaldes posen en comú els seus problemes derivats dels residus

Els edils de Montcada, Cerdanyola, Ripollet i Barcelona han obert la segona jornada de la II Trobada a favor del residu 0

Batucada, diables i gegants en contra de la incineració a Lafarge
Rafa Jiménez
D'esquerra a dreta, José Luis Conejero (AV Can Sant Joan), Mariel Vilella (Zero Waste Europe), Manuel Cubero, Laura Campos, Carles Escolà i José María Osasuna
El Kursaal ha acollit als representants dels diferents moviments antiincineració
La Plataforma Antiincineració de Montcada ha obert el torn d'intervenció dels participants

La II Trobada Internacional contra la incineració i a favor del residu zero que va començar ahir a Barcelona continua durant tot aquest dissabte al barri de Can Sant Joan sota l'organització de la Plataforma Antiincineració local en col·laboració amb Zero Waste Europe i GAIA. Aquesta segona jornada, que durant el matí s'ha fet a l'Espai Cultural Kursaal, s'ha inaugurat amb un acte institucional en el que han participat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, i els alcaldes de Ripollet, José María Osuna, i de Cerdanyola, Carles Escolà, així com el conseller del districte de Nou Barris de l'Ajuntament de Barcelona, Manuel Cubero. Durant la seva intervenció, l'alcaldessa de Montcada i Reixac ha reiterat que la cimentara Lafarge no té cabuda en la seva actual ubicació i ha reafirmat "que és el moment de posar sobra la taula la necessitat de discutir el futur de l'empresa a curt, mitjà i llarg termini". Campos, que considera que no "és gratuït" que aquesta Trobada Internacional es faci en un municipi "castigat per infraestructures, la indústria i la contaminació atmosfèrica", ha demanat la implicació de las administracions supramunicipals per anar de la ma de l'Ajuntament per prendre accions dràstiques i valentes que ajudin a mitigar els efectes de la contaminació en la salut dels veïns de Montcada. "Com a dirigents, tenim una obligació ètica i moral", ha dit l'edil ecosocialista, que ha estat acompanyada al Kursaal per altres membres de l'equip de govern com Jordi Sánchez (ERC), president de l'Àrea Territorial; Òscar Gil (EUIA-ICV-E), president de l'Àrea Económica, i M. Mar Sempere (Círculo Montcada), regidora de Salut Pública.

Els alcaldes de Ripollet i Cerdanyola també han aprofitat la seva intervenció per exposar els problemes que afecten als seus municipis en relació a la gestió de residus. En el cas de Ripollet, José María Osuna ha parlat de la planta de tractament de residus, l'Ecoparc-2, que, tot i estar en el terme municipal de Montcada i Rexiac, "ens afecta especialment a nosaltres amb episodis de fortes olors continuades i emissions de les que es desconeix el seu impacte". Osuna creu que tot i ser diferents, els tres municipis pateixen uns problemes mediambientals que sorgeixen d'una mateixa arrel basada "en una política de residus errònia que només beneficia a interesos privats i que perjudica a la ciutadania". L'alcalde de Ripollet també ha encoratjar els veïns a continuar amb la seva lluita reivindicativa, tot i reconèixer que els nous governs municipals presents en aquest acte tenen en comú una "mateixa conciència sobre la necessitat d'una nova política de residus".

Per la seva banda, l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha parlat de la desena d'abocadors que es troben el seu terme municipal i que "hipotequen el nostre terrritori i generen consequències negatives per a la salut dels nostres veïns". Escolà s'ha felicitat pel canvi dels governs als tres municipis després de les últimes eleccions locals que permet "obrir un nou marc de col·laboració per sumar esforços i trobar conjuntament una solució a la gestió de residus" i considera que és l'interès econòmic de determinades empreses el que impedeix que "s'apliquin noves polítiques que afavoreixen una millor valorització i reciclatge".

Per últim, el conseller del districte de Nou Barris, Manuel Cubero, considera que els problemes que genera la incineració a Lafarge també afecta als barris barcelonis que estan més propers a Can Sant Joan i ha confirmat el suport de l'Ajuntament de Barcelona, que rep l'afectació de cinc incineradores, en aquesta reinvidació: "El nou govern de la ciutat vol convertir aquesta lluita en una lluita global perquè es tracta d'un problema per a la salut de tots", ha dit Cubero.

Després dels parlaments oficials, la primera jornada a l'Espai Cultural Kursaal ha continuat amb una petita presentació que ha fet un representant de la cinquantena de moviments antiincineració i a favor del residu zero de diferents punts de la geografia catalana, espanyola i d'altres països de quatre continents que es reuneixen per exposar la seva feina i problemàtica i posar en comú futures estratègies d'actuació. A la tarda, al Casal de la Mina (Avinguda de la Unitat, sn) s’organitzaran grups de treball sobre el moviment contra la incineració a les cimenteres i es farà una assemblea.

La darrera jornada de la II Trobada Internacional se celebrarà demà al Kursaal. A les 12h, hi haurà una conferència a càrrec de Paul Connett, professor de la Universitat de St. Lawrence (Estats Units) expert en química i toxicología, que ahir va fer la seva primera participació en aquestes jornades amb un xerrada que va fer al Casal del Barri de la Prosperitat (Plaça Ángel Pestaña, s/n). 

Agenda cultural i lúdica. Durant tot el dia, el carrer Reixagó és escenari de diferents actes socials i culturals. S'ha preparat una xocolatada i s'ha fet una cercavila amb la batucada Rhythm'N'Moyo de Ripollet que han estat acompanyats pels gegants de Montcada i els diables de Can Sant Joan. A les 16h, i després de la fideuada popular que ha preparat la FAVMIR al carrer Bifurcació, s’inaugurarà un mural commemoratiu de la trobada que l’artista Roc BlackBlock ha fet al mateix carrer. Demà, a l’Auditori, hi haurà una lectura de poemes i música d’homenatge a Ovidi Montllor (19h) amb entrada lliure.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari