Representants de la Plataforma i de GAIA, a la cimera del clima

Els ecologistes volen pressionar els governs perquè no acceptin les cimenteres com a plantes de tractament de residus

Dos membres de la Plataforma Antiincineració de Montcada, José Luis Conejero i Manolo Gómez, han viatjat a París per assistir a la cimera del clima on els líders mundials debatran propostes per reduir les emissions de CO2 i frenar el canvi climàtic. Abans de marxar cap a França, Conejero expressava a laveu.cat la seva satisfacció pel desenvolupament de la II Trobada Internacional: “L'organització ha estat un èxit, tant pel nombre de persones que hi ha col·laborat com pel volum de participants; aquestes jornades ens enforteixen en la nostra lluita i ens uneixen per ser cada vegada un contrapoder més gran contra els grups econòmics i financers que atempten contra la nostra salut, el planeta i la humanitat”.

Pressió ciutadana

Conejero ha destacat especialment el paper de GAIA (Aliança Global d'Alternatives a la Incineració) en l'organització de l'esdeveniment. Aquest moviment, que compta amb presència a 80 països i agrupa 800 col·lectius antiincineració, es mostra especialment preocupat per com les indústries cimenteres es mostren cada cop més interessades a entrar en el mercat dels residus. “Això ve donat perquè substituir el combustible fòssil per deixalles els és econòmicament més rendible”, explica Mariel Vilella, una de les portaveus de GAIA a Europa. Els representants dels moviments ecologistes de l'Índia participants a les jornades de Montcada van expressar la seva alarma perquè en aquest país les cimenteres ja estan actuant com a incineradores sense estar sotmeses als controls que s'exigeixen a Europa i sense que hi hagi cap legislació nacional que protegeixi les comunitats properes, on s'han detectat elevats nivells de contaminació que superen amb escreix els límits que marca l'OMS. Segons Vilella, a la Xina les cimenteres ja competeixen amb les incineradores i als Estats Units, fa poc que s'ha modificat la legislació flexibilitzant les regulacions sobre la contaminació de l'aire per combustió del residu sòlid i permetent que qualsevol empresa pugui cremar residus sense haver d'estar sotmesa als controls exigits a les plantes de tractament de deixalles.

Magdalena Donoso, coordinadora del moviment GAIA per a Amèrica Llatina, també alertava a Montcada que recentment les cimenteres estan fent incursió a Sudamèrica convidant els municipis a cremar a les seves instal·lacions els residus urbans i els perillosos: "En alguns països com a Mèxic ja ho han començat a fer i a d'altres, estan en converses fent estratègies com l'organització de congressos; tot plegat ens preocupa molt perquè la legislació existent al respecte és molt laxa".

La GAIA promulga que s'ha d'acabar amb el model consumista i aposta pel Residu 0 i per resoldre el problema en orígen amb propostes sostenibles que passen per reduir, reciclar i reutilitzar les deixalles. “Anem a Paris a demanar un acord global per reduir les emissions de C02 i deixar de fer servir combustibles fòssils però no acceptem que la solució siguin les cimenteres; el discurs d'equiparar la crema en aquestes plantes amb 'energia neta' és fals i pura propaganda”, conclou Viella qui lamenta que a la cimera del clima es parlarà d'objectius generals de reducció d'emissions d'efecte hivernacle però no de com aconseguir-los.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari