Montcada s’ofereix a l’AMB per promoure accions sobre recollida selectiva i residu zero

Una representació municipal ha visitat l’Ecoparc II, on només el 34% de les deixalles que arriben estan separades en origen

Els representants municipals durant la seva visita a l'Ecoparc II, a Montcada i Reixac
Premsa Ajuntament

L’Ajuntament  ha mostrat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la seva voluntat de participar en campanyes o proves pilot adreçades a fomentar la recollida selectiva i el residu zero. Recentment, l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA-E); el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), i el regidor de Medi Ambient, Sergi Martín (Círculo Montcada), han visitat l’ecoparc 2, –situat en terme municipal montcadenc (Can Cabanyes)– i han constatat la quantitat de residus que encara continuen arribant a la instal·lació sense separar. La planta gestiona els residus de 13 municipis de l’AMB i, segons les dades aportades pels responsables de la planta, cada any es generen aproximadament 1’4 milions de tones de residus municipals, el que suposa una mitjana d’1,17 quilos per habitant i dia. De tot aquest volum, només un 34% (unes 476.000 tones) es recull selectivament en els diferents contenidors de colors i a les deixalleries. El 66% restant (més de 900.000 tones) correspon a la fracció resta (contenidor gris).

 

Demanem a les administracions supramunicipals un tracte just amb una equitativa distribució de les càrregues que genera el tractament d’aquests de residus, però a banda d’això, hem de ser model i donar exemple sobre consciència mediambiental i avançar en l’estratègia cap el residu zero”, ha manifestat el president de l’Àrea Territorial i regidor de Serveis Municipals, Jordi Sánchez. L’objectiu de l’AMB en els propers anys és invertir aquests valors i que el 60% sigui recollida selectiva i el 40%, la resta. Malgrat aquestes dades, segons les dades aportades, Montcada i Reixac és un dels municipis metropolitans amb major índex de recollida selectiva, per sobre del 40%. Disposa del model majoritari de recollida a l’àmbit metropolità, el de les cinc fraccions: vidre (verd), paper/cartró (blau), envasos (groc), matèria orgànica (marró) i resta (gris). “Hem de continuar treballant en la línea de conscienciació cap a la ciutadania, perquè malgrat que som al mig de la taula no ens hi podem conformar; el model productiu actual serà insostenible en no gaire anys i hem d’avançar-nos a la problemàtica que se’ns vindrà a sobre. Volem millorar els indicadors de Montcada i Reixac i ser un exemple per a altres municipis”, ha indicat el regidor de Medi Ambient, Sergi Martín.

 

El sistema de gestió metropolità dels residus metropolitans es basa en el tractament de les deixalles abans de valoritzar-les energèticament o bé, destinar-les a abocador, tot i que aquesta destinació, segons l’AMB, només es fa servir en un 3% dels residus generats. Les fraccions de vidre, paper i cartró es porten directament a la indústria recicladora, mentre que les fraccions d’envasos, matèria orgànica i resta es destinen a les diferents plantes metropolitanes. En el cas de l’ecoparc de Montcada i Reixac, la planta disposa de tres línies de tractament independents per a aquestes tres fraccions. La matèria orgànica se sotmet a processos de fermentació, produint electricitat (l’equivalent al consum anual de més de 6.000 persones, segons l’AMB) i compost  per a usos agrícoles, que també es distribueix pels parcs metropolitans com a adob mineral. Els envasos de plàstic i metalls se separen segons el material, per després portar-los al reciclador corresponent. La fracció resta se sotmet a processos de separació dels envasos i materials valoritzables, així com de la matèria orgànica que conté, produint una esmena orgànica per a restauració de zones degradables.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari