Aprovat el pla d’actuació de l’AMB al Bosc d’en Vilaró en una sessió que ha acabat a porta tancada

L’alcaldessa ha decidit desallotjar la sala davant la contínua interrupció dels veïns de la urbanització durant les intervencions dels regidors

El Ple de l'Ajuntament ha donat llum verda al pla d'actuació presentat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per fer front a la situació del Bosc d'en Vilaró, la urbanització il·legal que hi ha a cavall entre Badalona i Montcada, a la serralada de Marina, on hi ha 206 cases edificades. El pla pretén resoldre una de les problemàtiques urbanístiqués més greu que té el municipi i que s’arrossega des de fa més de 40 anys. Atès que la legislació urbanística impedeix legalitzar el sector, l’AMB planteja una extinció diferida amb dret de superfície durant 35 o 40 anys. D’aquesta manera l'Ajuntament podrà autoritzar i fer actuacions de manteniment a la urbanització, actualment força deteriorada, i evitar els enderrocs en curs. El punt es va aprovar ahir, en el Ple de juliol, amb els vots a favor del govern –ICV-EUiA-E, ERC i Círculo– i de C's i la CUP. La resta de grups –PSC, CiU i PP– es va abstenir.

La negativa de la majoria dels veïns a acceptar que la urbanització finalment desaparegui es va fer palesa al llarg del Ple. Desenes de propietaris presents a la sala van interpelar el govern i alguns regidors de l'oposició i van interrompre constantment el debat polític fins al punt que l'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA-E), després de mombrosos advertiments, va decidir continuar la sessió a porta tancada.

 

Exposició del govern

En la seva exposició, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), va defensar el pla de l’AMB entenent que és l’única sortida per posar fre a la degradació que sofreix la urbanització i acabar amb la indefensió dels veïns davant dels expedients urbanístics en curs per haver edificat sense permís en zona forestal. L’edil va recordar que tots els intents de legalitzar el Bosc d’en Vilaró han estat rebutjats per les administracions supramunicipals perquè jurídicament no és viable. “Aquest pla –va argumentar- vol acabar amb les condicions indignes en què es troba el barri i amb la indefensió que pateixen els veïns, sense cap ampara legal, a l’igual que l’Ajuntament, que es veu impossibilitat de fer cap actuació o inversió perquè estaria cometent un delicte”. Sánchez va assegurar que s’han exhaurit totes les vies possibles i que l’única sortida a l’atzucac en què es troba la urbanització és la que proposa l’AMB, que ha estat posada en comú amb la Generalitat, la Diputació, l’Ajuntament de Badalona, el Consorci de la Serralada de Marina i el Síndic de Greuges. “Hi ha veïns amb ordres d’enderroc, amb comptes embargats i sentències penals que els reclamen fins a 6 mesos de presó per delicte ecològic; tot això va avançant perquè la justícia segueix el seu curs i només es pot aturar si aprovem el pla d’actuació”, va dir l’edil.

 

Arguments per a l’abstenció

La primera representant de l’oposició que va intervenir en el debat va ser la portaveu del PP, Eva García, qui va carregar contra el govern per haver portat el punt a l’aprovació del Ple sense haver-lo presentat prèviament als veïns en assemblea pública. “Ha faltat una tasca pedagògica i informativa; tot s’ha fet amb massa urgència i precipitació i no hem tingut temps d’examinar el document amb els nostres advocats” va dir l’edil. García, qui va ser ovacionada pel públic assistent, va acusar els diferents governs que hi ha hagut al municipi d’haver estafat als veïns amb la promesa que la urbanització seria finalment legalitzada i també va criticar que el pla de l’AMB no vagi acompanyat d’un estudi econòmic i un pressupost assignat.

També van decidir abstenir-se el PSC i CiU, els dos grups que van governar en coalició entre el 1999 i el 2015 i els que van encarregar al 2012 un informe a l’AMB que va ser lliurat al 2014 i en què es reitera que a la legislació urbanística no hi ha cap escletxa que permeti legalitzar el sector. Socialistes i convergents van coincidir a demanar més temps al govern per intentar acostar posicions amb els veïns. “És el tema més complex que tenim a la ciutat i hem d’intentar buscar el màxim de consens, tot i saber la dificultat que això implica perquè aquestes famílies han de renunciar al seu habitatge”, va dir Juan Parra (PSC), regidor d’Urbanisme a l’anterior mandat, qui va demanar la retirada del punt fins al Ple de setembre. En la mateixa línia es va expressar el portaveu de CiU, Joan Carles Paredes: “Creiem oportú tenir més temps per fer una valoració més profunda de les conseqüències d’aquest pla i garantir que els veïns estiguin molt més informats; cal buscar el consens polític i veïnal”.

 

Vots a favor

Ciutadans i la CUP van donar suport al govern per tirar endavant amb el pla d’actuació de l’AMB. El portaveu de C’s, David Gerbolés, va reconèixer que la situació és dramàtica per a les famílies afectades, “fruit  va dir- d’una nefasta gestió política i de 40 anys d’enganys als veïns”, però també que no hi ha cap altra sortida possible. L’edil va criticar els grups que van optar per l’abstenció per no afrontar un problema de ciutat “de perfil i no de cara” i, especialment, la portaveu del PP a qui va acusar de fer populisme: “On és la solució màgica que té el seu partit per al Bosc d’en Vilaró?, la convido a explicar-la al Ple i als veïns”.

El representant de la CUP, Gonzalo Garcia, considera que la problemàtica  s’ha d’abordar des de dos costats: el dret a viure dignament i l’obligació a mantenir el territori net i cohesionat. “Els veïns es queixen amb raó i tenen tot el dret perquè durant 40 anys no s’ha fet res i, fins i tot, se’ls ha promés la legalització del sector”, va dir l’edil tot afegint que el seu grup pren nota del compromís del president de l’Àrea Territorial d’intentar cercar “la manera menys traumàtica de resoldre aquest problema que necessàriament hem d’afrontar”.

El debat el va tancar l’alcaldessa, qui va qualificar d’“indignant” l’argument dels grups de l’oposició que es van queixar de no haver tingut temps d’estudiar el pla que tenien a les seves mans des del 17 de maig i sobre el qual s’han fet diverses reunions amb tècnics de l’AMB. Campos va assenyalar que és urgent començar a prendre mesures respecte el Bosc d’en Vilaró i es va comprometre a fer una assemblea al setembre amb els veïns: “Nosaltres no enganyem ningú; avui fem una aprovació inicial del Pla i, a partir d’ara, hi haurà un temps d’exposició pública perquè qui vulgui en faci al·legacions i serà aleshores quan recollirem les aportacions que calgui”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari