La proposta d’ordenances fiscals del govern per al 2017 no prospera

Els grups retreuen al govern que no hagi implementat els canvis a què es va comprometre fa un any

Cap grup de l'oposició ha donat suport a les ordenances fiscals per a l'any vinent que ha proposat el govern (ICV-EUiA, ERC i Círculo) en el Ple d'octubre i que anava en la línia de congelar la majoria de les taxes. El PSC, C's, CiU i el PP n'han votat en contra i la CUP s'ha abstingut, de manera que l'executiu s'ha quedat a només un vot de la majoria. Els portaveus han coincidit a criticar el fet que les ordenances presentades siguin molt semblants a les de l'actual exercici i que el president de l'Àrea Econòmica, Òscar Gil (ICV-EUiA), no hagi complert amb els compromisos que va adquirir fa un any, quan va manifestar que al 2017 s'implementaria la tarifació social –perquè les taxes es paguessin en funció de la renda–, i es baixaria l'IBI per anar compensant progressivament la pujada experimentada en els darrers anys.

De res no han servit els arguments de Gil que ha reconegut no haver pogut avançar en les propostes econòmiques recollides al Pla d'Actuació Municipal (PAM) per la difícil situació econòmica en què es troba l'Ajuntament. “L'auditoria que s'ha dut a terme en els darrers mesos ens mostra una situació molt pitjor de la que esperàvem i això ha fet encendre totes les alarmes” ha manifestat Gil. El regidor ha afegit que el 8 de novembre es farà una presentació de l'informe tant a l'oposició com als treballadors del consistori així com a la ciutadania. “Aleshores, tothom entendrà perquè ens veiem obligats a desistir d'aplicar amb la celeritat que voldríem unes ordenances que recullin la tarifació social”, ha expressat Gil tot reclamant a la resta de grups el seu suport per fer front a la complicada conjuntura econòmica del consistori, afectat pel pagament d'elevades expropiacions. D'altra banda, el regidor també ha fet referència a la dificultat d'aplicar canvis amb l'estructura administrativa heretada d'anteriors mandats. “Qualsevol intent de modificació implica un procediment llarg i feixug”, ha lamentat.

 

Crítiques dels grups

En nom del PSC, el grup majoritari a l'oposició, el socialista Francisco Hierro ha retret al govern el fet de no haver presentat amb prou temps la proposta d'ordenances a l'oposició per tal de recollir les seves aportacions cara a sumar els suports necessaris per a la seva aprovació, especialment tenint en compte el missatge alarmant de Gil sobre les arques municipals. Tot i censurar l'actuació de l'executiu, el PSC s'ha ofert a col·laborar per capgirar la situació. “Estem disposats a seure amb el govern i amb la resta de grups per parlar i poder aprovar les ordenances”, ha dit l'edil.

El portaveu de C's, David Gerbolés, ha demanat al regidor d'Hisenda i al govern que facin autocrítica per haver incomplert els objectius fixats fa un any i haver girat l'esquena a la possibilitat de treballar amb la resta de grups. “Vostès i no l'oposició són els responsables que avui no s'aprovin les ordenances; el que han de fer és deixar les seves batalles internes i actuar amb responsabilitat”, ha reclamat l'edil.

Joan Carles Paredes (CiU) ha argumentat el vot en contra del seu grup pel fet que la proposta presentada pel govern no compleix ni amb el que va dir fa un any ni tampoc amb el PAM. “Són gairebé iguals a les del 2011 i la realitat és diferent, per tant, no responen al que demana la ciutadania”, ha dit.

La portaveu del PP, Eva García, ha acusat l'executiu i, especialment el regidor d'Hisenda, de fer postureig: “On queden les seves queixes i promeses de quan estava a l'oposició?; vostè és presoner de les seves pròpies paraules”. La regidora també ha puntualitzat que la taxa sobre construccions puja realment un 15% i no un 4%, com ha explicat el govern. Per la seva banda, la regidora no adscrita, Ana Ballesta, ha explicat breument el seu vot en contra: “No he vist variacions en el llindar de rendes de les bonificacions".

L'única abstenció ha estat a càrrec del representant de la CUP, Gonzalo Garcia, qui ha animat l'executiu a seguir explorant la via de la tarificació social. “Malgrat l'elevat nombre de bonificacions, les ordenances són fiscalment injustes pel fet que el sistema impositiu que s'aplica continua sent lineal”, ha argumentat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari