El plenari dona llum verda al projecte de pressupostos participatius

Aprovat amb els vots del govern, el PSC i la CUP. La resta critica la falta de debat i la inconcreció econòmica

El Ple de l’Ajuntament va donar llum verda al Ple d’octubre a la proposta dels pressupostos participatius amb el suport del govern municipal (ICV-EUiA, ERC i Círculo), el PSC i la CUP. La resta de grups va valorar positivament el fet que la ciutadania pugui decidir a què es destinaria una part dels diners municipals, però va criticar el projecte en considerar que està poc treballat i que el pressupost destinat, que sortirà del capítol d’inversions, és insuficient.

 

Bona part del debat polític es va centrar en la modificació d’última hora que es va fer en el projecte, tal com va explicar el president de l’Àrea Econòmica, Òscar Gil (ICV-EUiA), a l’inici de la seva intervenció. “Recollint la proposta d’un grup municipal, la partida destinada als pressupostos participatius seria superior a 200.000 euros i sense marcar el límit per tal que la xifra definitiva es pugui concretar una vegada que tothom conegui la situació econòmica de l’Ajuntament”, va dir l’edil, en alusió a la presentació el pròxim 8 de novembre de l’auditoria econòmica del consistori. La proposta també estableix la normativa i el desenvolupament del procés participatiu, on podran prendre part les persones majors de 16 anys, a més de les entitats, les empreses i els comerços del municipi. Les iniciatives hauran de tenir una visió de ciutat i fer referència a temes de competència municipal. Les propostes hauran de ser viables a nivell tècnic i econòmic, així com tenir un principi i un final per tal que no comprometi pressupostos posteriors. Per dur a terme els pressupostos participatius, s’ha creat un grup impulsor, del qual formen part tots els grups municipals. També hi haurà una comissió tècnica per valorar les propostes que es facin i una altra comissió de seguiment. Les votacions es podran fer a través del web montcada.cat o bé de manera presencial.

 

L’oposició va centrar les seves crítiques en la falta de debat sobre el projecte i la inconcreció de la partida econòmica destinada. Malgrat tot, la proposta va sortir endavant gràcies al vot afirmatiu del PSC i la CUP que, tot i reconèixer que tenen arguments per votar-hi en contra, aposten per posar en marxa la iniciativa. “Ens agrada la idea que la ciutadania pugui participar en l’elaboració dels pressupostos i ens oferim a treballar-la”, va dir el regidor socialista, Francisco Hierro. En aquest sentit també es va manifestar el portaveu cupaire, Gonzalo Garcia, qui va argumentar que per a la seva formació el més important és iniciar el procés perquè “a participar s’aprén participant i empoderant-se en la vida pública”.

 

Per a la resta de partits a l’oposició, el projecte no pot rebre el seu vistiplau perquè està poc treballat. Per a C’s, que va votar en contra, el seu portaveu, David Gerbolés, va comentar que “és una falta de respecte canviar el punt que fa referència als diners destinats cinc minuts abans de començar el Ple, quan hi ha hagut temps per parlar-ho bé i a nosaltres no se’ns ha contestat cap de les aportacions que hem fet”. Per la seva banda, la portaveu del PP, Eva Garcia, que també va votar en contra, va qualificar la proposta de “poc seriosa i responsable” i va criticar la modificació d’ultima hora. “Ara resulta que la xifra és superior a 200.000 euros. I la màxima? Aquest tema és capdal”, va indicar l’edil. La regidora no adscrita, Ana Ballesta, no va donar suport al punt, criticant el fet que no es concreti la quantitat destinada, que considera “insuficient perquè no arriba ni a l’1% del global del pressupost”. D’altra banda, CDC, que va ser l’única força del plenari que es abstenir, va puntualitzar que “més que un pressupost participatiu és una partida participativa, amb un calendari d’elaboració molt just”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari