Aprovada una moció que insta Adif a millorar la seguretat dels passos a nivell

El text, proposat per la Plataformat Tracte Just-Soterrament Total, va ser aprovat amb els vots a favor de tots els partits, a excepció de la CUP

El Ple d'octubre va aprovar, amb l'únic vot en contra de la CUP, una moció presentada per la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total que reclama a Adif que incrementi les mesures de seguretat dels passos a nivell de la línia R-2 que estan situats al carrers Bogatell i Pascual amb la instal·lació d'una doble barrera per als vehicles i un pas diferenciat per als vianants que sigui accesible i segur. La moció insta el gestor de les infraestructures ferrovàries a complir amb el que determina la llei en matèria de seguretat i accesibilitat i faci els treballs de neteja i manteniment necessaris per reduir al mínim l'impacte de les vies a l'espai urbà. En cas de no fer-ho, la moció, que s'ha fixat en el model de passos a nivell que hi ha a Sant Feliu de Llobregat, demana que l'Ajuntament reclami responsabilitats civils i/o penals si es produeixen nous accidents en el futur.

La conveniència de presentar aquesta moció, que prèviament va ser signada per tots els partits a excepció del PP, va generar un debat entre els grups amb representació al Ple sobre les conseqüències que pot tenir en la reivindicació del soterrament total de l'R-2. En el moment d'argumentar el seu vot en contra tot i haver signat prèviament la moció, el regidor de la CUP, Gonzalo Garcia, es va mostrar d'acord amb el fons de la petició, però la va qualificar "d'error tàctic". Segons Garcia, demanar una inversió per millorar la seguretat dels passos a nivell "és una rebaixa dels planejaments que històricament s'han demanat i li pot servir a Adif com excusa per no acabar fent el soterrament". El regidor de la CUP també va fer una crida perquè les reclamacions no es facin en un Ple, sinó al carrer amb la interrupció de la circulació dels trens que "és l'únic llenguatge que Adif entén". Al contrari de la CUP, el PP va donar suport a la moció, tot i no haver-la signat prèviament. La regidora Eva García es va mostrar partidària d'uns acords que va qualificar de "raonables", però va expressar la seva contrarietat amb algunes expressions que apareixen en la redacció del text perquè tenien, segons va dir, "un tuf polític i partidista per part d'una entitat que hauria de ser apolítica". García també va criticar la manca de referencies a la prevenció i va proposar impulsar una campanya de sensibilització o la col·locació d'agents cívics als passos a nivell per evitar que la gent creui les vies amb la barrera baixada.

La resta de grups amb representació al Ple sí van donar el seu suport a la moció presentada per la Plataforma, agraint la seva tasca. L'alcaldessa, Laura Campos, va parlar en representació d'ICV-EUiA-E, fent una primera referència a la unitat política que es veure el passat dimecres a l'acte que va organitzar la Generalitat per reclamar el traspàs total de la gestió del servei ferroviari de Rodalies i Regionals. "No volem una víctima més al municipi i això passa per millorar la seguretat dels pasos a nivell", va dir Campos a l'hora de justificar l'aprovació de la moció mentre continuï la lluita per assolir el soterrament de l'R-2. L'alcaldessa també va demanar que no és "criminalitzi" els ciutadans que creuen la via de forma imprudent i es va mostrar partidiària de presentar a la Taula de Soterrament una proposta per impulsar una campanya de sensibilització en aquesta matèria. El portaveu d'ERC i també membre del govern, Jordi Sánchez, va reclamar unitat entre tots els partits i va negar que la moció sigui un error tàcic, argumentant que "no és contradictori tenir una visió estratègica de futur sobre el soterrament amb demanar una millora del dia a dia de la ciutadania". Per la seva part, Sergi Martín, portaveu de Círculo Montcada, va criticar la "situació precària" dels passos a nivell i va destacar que, mentre es continuï reclamant el soterrament total, "volem la màxima seguretat i accesibilitat per a la ciutadania".

Pel que fa als partits de l'oposició que sí van donar el seu vot favorable, Carme Porro, portaveu del PSC, va exigir a Adif que compleixi amb "la seva obligació" de garantir la seguretat dels passos a nivells situtats en espais urbans i va denunciar els problemes d'accesibilitat del pas soterrat de l'estació de Montcada centre. Al mateix temps, la portaveu socialista va fer una crida a la ciutadania per evitar imprudències, afirmant que "cap minut del nostre temps val una vida". El portaveu de C'S, David Gerbolés, va aprofitar la seva intervenció per demanar disculpes a la Plataforma per alguns malentesos que han tingut als últims mesos, i va mostrar la seva alegria per una moció que incorpora algunes de les esmenes que la seva formació va presentar al Congrés dels Diputats en la Proposició No de Llei sobre el soterrament. Daniel Moly, de CiU, va rebatre els arguments dels representants de la CUP i del PP. Moly considera que, tot i que no sigui justificable, sí es "comprensible" que la gent creui la via amb la barrera baixada i va defensar l'aprovació d'una moció que "reclama justícia fins que no tinguem el soterrament". La regidora no adscrita, Ana Ballesta, va criticar la "deixadesa" de l'estat dels passos a nivel que, segons va expressar, encara podrien generar més accidents a causa del volum de vehicles i vianants que els creuen diàriament.

Plataforma. En el torn de precs i preguntes del públic, Ramon Bueno, portaveu de la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total, va agrair les aportacions dels grups, mostrant la seva sorpresa davant del vot final de la CUP i del PP. Bueno va justificar la presentació d'aquesta moció per l'estancament de les negociacions amb Madrid a causa de l'absència de govern i les previsions que indiquen que, com a molt aviat, el soterrament podria ser realitat en cinc anys: "No som ningú per assumir el risc que hi hagi una víctima més per culpa d'uns passos a nivell que sabem que són perillosos i que no compleixen amb les normes". El portaveu de la Plataforma va defensar la "vocació unitària" de l'entitat i va puntualitzar que s'ha de fer un esforç per diferenciar el que és urgent –la millora de la seguretat dels passos a nivell– del que és important –el soterrament. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari