Descartada la construcció de dos blocs de 15 pisos d’alçada al solar de l’antiga Valentine

El Ple aprova per majoria absoluta un canvi de planejament negociat amb la propietat

El govern vol que els propietaris del solar de Valentine comencin a urbanitzar l'espai el més aviat possible
Els terrenys de l'antiga fàbrica de Valentine, entre el barri de la Ribera i Montcada Centre
Un dels punts destacats de l'ordre del dia serà l'aprovació inicial del PEMU de Valentine
El terreny de l'antiga Valentine ocupa un total de 80.000 metres quadrats

El Ple ha donat llum verda a la proposta consensuada entre el govern i els propietaris dels terrenys del solar de l’antiga Valentine –dues entitats bancàries i la immobiliària Reyal Urbis– per fer un canvi de planejament i modificar el que es va aprovar durant l’anterior mandat que preveia, entre d’altres qüestions, l’edificació de dos blocs de pisos de 15 plantes en el sector. “Hem considerat que es tractava de dues construccions exagerades i excessives, per això hem negociat que es faci només un bloc de 12 pisos i una nova redistribució del sostre edificable, que no varia perquè la propietat no ha renunciat als drets que té”, va explicar ahir el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), durant el debat plenari. L’edil també va afegir que l’espai reservat al nou institut –previst inicialment al carrer Provença–, es trasllada a l’avinguda de la Ribera perquè no faci de barrera entre el barri existent i el centre del nucli urbà, i que el 10% de sol aprofitable cedit a l’Ajuntament també canvia d’ubicació perquè quedava sota una línia d’alta tensió i molt proper a la línia fèrria. “La voluntat del govern és que aquest solar, buit des del 2009, deixi de ser un niu de brutícia i de rates i s’urbanitzi, cosint el barri de la Ribera amb el centre”, va explicar Sánchez.

 

Dura negociació

Segons va assenyalar el president de l’Àrea Territorial, renegociar el canvi de planejament a l’antic solar de Valentine ha estat dur, ja que la propietat no volia renunciar als drets adquirits pactats amb l’anterior govern l’any 2007. La suspensió de llicències durant un any aprovada al maig passat ha ajudat, en opinió de l’edil, a que finalment s’hagi arribat a un acord. “Ens agradaria haver pogut negociar el projecte des de 0 però no ha estat possible”, va reconèixer Sánchez, tot agraint el suport dels grups perquè el punt fos aprovat per majoria absoluta, condició necessària perquè prosperi un canvi de planejament. Només dues formacions van optar per l’abstenció, PDeCAT, amb l’argument que necessita més temps per estudiar la proposta i la CUP, que va voler mostrar així la seva disconformitat amb l’operació urbanística que va propiciar el trasllat de Valentine a Can Milans. “Creiem que el que es buscava era especular i, a més, pot acabar sortint molt cara a l’Ajuntament ja que la permuta ha estat declarada nul·la i ha motivat un contenciós per part del consistori de la Llagosta”, va argumentar Gonzalo Garcia.

Contràriament a l’opinió del portaveu cupaire, el regidor d’Urbanisme de l’anterior mandat, el socialista Juan Parra, va defensar l’operació que va permetre el canvi d’ubicació de la fàbrica de pintures sortint del nucli urbà. En nom del PSC, l’edil també va lamentar que, en reduir l’alçada dels dos gratacels previstos, ara es perdi espai a la plaça central així com l’“oportunitat perduda” per soterrar la línia d’alta tensió que passa pel solar. “La propietat s’havia compromès a invertir 600.000 euros per dur-la a terme”, va dir. Sánchez va respondre, però, que no hi ha res per escrit sobre aquest compromís. Quant a la pregunta del PP sobre si es farà o no el futur institut, el regidor d’Urbanisme va aclarir que s’ha fet la reserva de sol per a equipaments i que la construcció del centre educatiu recau en la Generalitat de Catalunya.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari