Llum verda per a una moció que insta les companyies elèctriques a fer inversions per sanejar i modernitzar la xarxa local

El text, presentat pel PSC i que també demana a les empreses que col·laborin en la lluita contra la pobresa energètica, va ser aprovat amb l’únic vot en contra de la CUP

M. Carmen Porro (PSC), durant una de les seves intervencions al Ple
Sara Abadia

La sessió ordinària del Ple va aprovar una moció presentada pel PSC que insta les companyies elèctriques a fer inversions al municipi per sanejar i modernitzar les seves instal·lacions i perquè signin el conveni elaborat per les institucions locals i la Generalitat per evitar els talls de subministrament i l’assumpció de, com a mínim, el 50% del cost de la pobresa energètica a Catalunya. El text presentat pels socialistes també demana a les companyies electriques que realitzin un pla d’inversions al municipi per la retirada dels pals que existeixen en alguns carrers que no compleixen amb la llei d’accessibilitat i proposa que l’Ajuntament promogui una transició cap a l’energia 100% renovable. La moció, que va incloure algunes aportacions realitzades per Esquerra, va comptar amb el suport de tots els grups polítics amb representació al Ple, a excepció de la CUP, que va votar en contra.

Durant l’exposició del seu text, la portaveu del PSC, M. Carmen Porro, va agrair les aportacions fetes per ERC i va criticar la regularització del mercat de l’electricitat perquè beneficia les empreses i no pas als consumidors, que han de rebre, segons va dir, un suport per part de les administracions en els casos de pobresa energètica. En aquest sentit, Porro va acusar les companyies d’aquest sector “d’omplir-se les butxaques en detriment de la ciutadania” i els hi va demanar que inverteixin en les seves infraestructures per garantir la qualitat d’un servei que es paga “a preu d’or”. A nivell local, la portaveu socialista demana la retirada dels pals de fusta que “estan repartits de manera indiscrimada i que impossibiliten la mobilitat de les persones”.

Per la seva part, el portaveu d’Esquerra, Jordi Sánchez, va parlar en representació del govern i va explicar les aportacions que el seu partit havia fet a la moció i que fan referència, per un costat, al compliment, per part de les companyies elèctriques, de la llei 24/2015 contra la pobresa energètica aprovada pel Parlament de Catalunya i, per un altra, a la reestructuració del model per establir un mercat energètic amb control públic, “lliure de monopolis, i amb un sistema de preus de les energies just i sostenible ambientalment”. En relació a les inversions que s’han de fer al municipi, Sánchez va reconèixer que s’han d’exigir millores a la xarxa elèctrica i la retirada dels pals que dificulten la mobilitat en algunes voreres estretes. En aquest sentit, l’edil republicà va posar l’exemple dels problemes existents al carrer Sant Jordi, al Gurugú, i va fer referència al soterrament de la línea de mitja tensió que es va fer a l’avinguda de la Ribera gràcies a un acord al que va arribar l’Ajuntament amb una empresa elèctrica.

Joan Carles Paredes, portaveu de PDCat, va mostrar-se d’acord amb tots els punts de la moció i va criticar l’actitud de les companyies elèctriques que es neguen a consensuar amb les administracions una sèrie de mesures per lluitar contra la pobresa energètica. Paredes va fer referència al conveni que recentment ha signat el Consell Comarcal del Vallès Occidental amb l’empresa Som energia i va instar l’Ajuntament a que aposti per contractar els serveis d’aquesta empresa. “És impossible lluitar contra les companyies de llum, però s’ha d’apostar per un canvi de model que sigui socialment responsable”, va dir Paredes. En relació amb aquest suggeriment, Jordi Sánchez (ERC) va expressar la seva predisposició a estudiar el conveni que el Consell Comarcal ha signat amb Som Energia, tot i reconèixer que l’Ajuntament ja té un contracte en vigor amb una altra empresa.

Durant l’argumentació del seu vot favorable, la regidora del PP, Eva García, es va mostrar partidària de canviar el model energètic, posant com exemple l’acord, a nivell estatal, entre el PSOE i el PP per emetre un decret d’urgència per modificar la llei del sector elèctric. La referència de García a l’adhesió, a darrera hora, de Ciutadans a aquest acord va provocar una petita picabaralla amb el portaveu de la formació taronja, David Gerbolés, qui va argumentar que el seu partit va afegir-se després de que s’acceptessin les seves aportacions. En la seva intervenció, Gerbolés va expressar que la pobresa energètica genera exclusió social i, per aquest motiu, ha de ser “una prioritat que necessita un compromís a nivell polític i institucional”. El portaveu de Ciutadans a Montcada també es va mostrar partidiari de sol·licitar la modernització i el sanejament de les instal·lacions elèctriques existents al municipi per aconseguir “una millor qualitat del servei”.

Vot en contra. L’únic partit amb representació al Ple que va votar en contra de la moció va ser la CUP. El seu portaveu, Gonzalo García, es va mostrar d’acord amb el punt del text que fa referència a la lluita per evitar els talls d’energia per un motiu econòmic perquè, segons va dir, “no és delicte deixar de pagar la llum, si no deixar sense llum a una família”. García va criticar el sistema de ‘portes giratòries’ que permet que alguns exmembres del PSOE i el PP tinguin vincles amb companyies elèctriques i es va mostrar partidari de nacionalitzar el sector i fer una aposta per les energies renovables. En la seva intervenció final, M. Carmen Porro va lamentar que la CUP no hagués fet cap aportació per enriquir la moció i també es va mostrar crítica amb la relació d’alguns polítics, “siguin del partit que siguin”, amb les empreses elèctriques.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari