Chakir el Homrani (ERC) defensa que la república permetria fer un canvi de paradigma en la gestió de la diversitat

El diputat al Parlament de Catalunya de Junts pel Sí va oferir una xerrada a la seu local d’Esquerra davant d’una trentena de persones

Chakir el Homrani, durant la seva xerrada a la seu local d'Esquerra
Rafa Jiménez

Chakir el Homrani, diputat al Parlament de Catalunya de Junts pel Sí, va oferir aquest dimarts una xerrada a la seu local d’Esquerra per exposar com hauria de ser, segons el seu partit, el model de gestió de la diversitat cultural i social en un hipotètica nova república catalana. Davant d’una trentena de persones, El Homrani, que també és regidor d’ERC a l’Ajuntament de Granollers, va proposar un canvi de paradigma que passi, entre d’altres qüestions, per substituir l’actual llei d’estrangeria per una nova llei de ciutadania des d’una perspectiva republicana d’igualtat d’oportunitats. El diputat de Junts Pel Sí, nascut a Catalunya i d’origen marroquí, defensa una república laica que no discrimi cap ciutadà ni en els processos de nacionalització ni per la seva condició religiosa. “Des d’Esquerra ho tenim molt clar. Hem de superar l’actual gestió de la diversitat, oferint igualtat de condicions per a tothom i dret de naixement”, va explicar el diputat.

El Homrani, que és llicenciat en sociologia, creu que la identitat de cada persona s’explica per diferents factors que van més enllà del seu origen i considera que és compatible la defensa del català amb la coexistència amb les més de 280 llengües que es parlen a Catalunya, fet que, segons la seva opinió, “enriqueix una societat i genera una potencialitat, no pas un problema”. El regidor d’ERC a Granollers considera que és millor utilitzar conceptes com interculturalitat –diverses cultures que s’interrelacionen i conviuen– que no pas multiculturalitat -diverses cultures aïllades que coexisteixen- i demana deixar de banda qualificatius que parlen d‘imigrants 'de segona o tercera generació’: “Hem de reivindicar les moltes cares de la diversitat i evitar l’estigmatització dels immigrants, que en el moment que arriben a la seva nova societat ja passen a ser ciutadans”.

El diputat de Junts pel Sí considera que en el moment de creació d’una futura república catalana s’haurà d’oferir la possibilitat d’obtenir la nacionalitat a tots els ciutadans que visquin al país i que s’hauria de donar el dret de vot a tots els que acreditin un període mínim d’estada. Sobre la gestió de la protecció internacional, El Homrani considera que la voluntat d’acollida que expressen la Generalitat i els Ajuntaments topa amb la política d’asil de l'Estat espanyol i defensa que Catalunya pugui arribar a tenir, alguna dia, les competències per poder legislar en aquesta matèria.

En el torn de preguntes del públic, el representant d’Esquerra va lloar la tasca que l’administració local pot fer a l’hora de gestionar la diversitat social i va defensar la instauració de la república en un futur Estat català: “L’objectiu no és la república per si mateixa. L’objectiu és poder viure en una societat millor i pensem que la república ens donaria les eines per poder fer una societat millor”. La xerrada va comptar amb la presència, entre el públic, de Jordi Sánchez, Montserrat Ribera i Salvador Serratosa, els tres regidors que Esquerra té a l'Ajuntament de Montcada.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari