El Ple dona suport als compromisos de la PAH per millorar la Llei de l’Habitatge

L’Ajuntament va aprovar una moció, a proposta del col·lectiu, per garantir el dret a la vivenda i fer front a l’emergència habitacional

René Fabregat, representant de la PAH Montcada, va agrair als grups municipals el seu suport a la moció
Sara Abadia

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous a la Casa de la Vila en la sessió ordinària d’abril, ha fet seves les cinc demandes que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) vol incorporar a la Llei d'Habitatge. La corporació ha aprovat una moció, a proposta de la PAH, que va rebre el suport de l’equip de govern – format per ICV-EUiA, ERC i Círculo– i els grups municipals de l’oposició del PSC, PDECat i la CUP, mentre que Cs i el PP es van abstenir. Ens comprometem a defensar el document perquè l’emergència habitacional és prioritària”, va dir la regidora d’Habitatge, Jessica Segovia (ICV-EUiA), qui va criticar les polítiques del PP “perquè només defensen els interessos de la banca”.

Les cinc peticions de la PAH són la dació en pagament retroactiva, amb la incorporació de mecanismes de segona oportunitat per concedir la dació en pagament i la condonació del deute, que no s'embargui l'habitatge habitual de l'avalador i l'eliminació de les clàusules abusives i compensació econòmica per les mateixes; lloguer accessible; acabar amb els desnonaments de primera i única vivenda; promoure l'habitatge social mitjançant la cessió obligatòria dels habitatges buits amb un increment de l'oferta pública i garantir els subministraments bàsics.

 

La majoria dels grups municipals van elogiar la feina de la PAH. “Les cinc demandes del col·lectiu són solucions efectives per donar resposta a l’emergència habitacional”, va expressar la regidora de Círculo Mar Sempere. El portaveu de la CUP, Gonzalo García, també va destacar que “la millor garantia que es respecti el dret a l’habitatge en aquest país és la PAH”. D’altra banda, l’edil d’ERC Montse Ribera va recordar que Catalunya ja compta amb una legislació que ha estat pionera en la protecció del dret a l’habitatge, “però el govern espanyol ha recorregut la majoria dels acords pactats”. Per la seva banda, PSC i PDECat van fer diverses propostes per aplicar en l’àmbit local. La portaveu del grup municipal socialista, M. Carmen Porro, va demanar a l’executiu quins recursos destinarà l’Ajuntament a disposició de la PAH, mentre que el portaveu de PDECat, Joan Carles Paredes, va plantejar trencar les relacions amb les entitats bancàries que encara fan desnonaments.

Pel que fa als dos grups que es van abstenir, la regidora del PP, Eva García, es va mostrar d’acord amb alguns dels punts recollits a la moció, però va manifestar que d’altres, com l’ampliació mínima dels contractes de lloguer, podrien perjudicar l’oferta privada. “És un tema delicat que necessitaria un tractament més rigurós”, va explicar. Per la seva banda, Cs també va argumentar que, tot i compartir molts dels punts presentats per la PAH, “creiem que es pot generar una confusió entre el lloguer assequible i social, quan aquest últim ja està regulat”, va dir el seu portaveu, David Gerbolés. Representants de la PAH van assistir ahir a la sessió plenària i van agrair al Ple el seu suport amb l'aprovació del document.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari