L’AV Can Sant Joan critica la cimentera i diu que no hi ha res a celebrar

L’entitat anuncia que farà una campanya de conscienciació al setembre per aconseguir el suport de la ciutadania

El president de l'AV Can Sant Joan, José Luis Conejero, durant la seva intervenció, acompanyat de Manolo Gómez
Pilar Abián

L’AV de Can Sant Joan ha anunciat que farà una campanya al mes de setembre per denunciar la contaminació que ha generat la cimentera des de la seva instal·lació al Turó de Montcada l’any 1917. En una assemblea feta ahir al Kursaal, l’associació va demanar a l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), present a l’acte, que el govern municipal es fixi com a objectiu el tancament de la planta dedicant els mateixos esforços que al projecte del soterrament de l’R2.

En nom de l’entitat, el seu president, José Luis Conejero, i un altre membre de la junta, Manolo Gómez, van reclamar a la resta d’entitats del municipi i a la ciutadania el seu suport en contra d’una indústria que vinculen als nombrosos casos de càncer i malalties respiratòries registrats al municipi. “Durant molts anys la cimentera va treballar sense filtres, llençant tota mena d’emissions a l’aire que hem anat respirant i respirem i el problema s’ha agreujat des que també es dedica a incinerar residus”, va dir Gómez. Una altra crítica contra la instal·lació és el soroll que provoca i també els llindars d’emissions de productes altament contaminants “arran la crema de farines càrniques, residus d’origen animal i llots”, van assenyalar. “I que consti que per fer aquesta denúncia ens basem en les dades que la pròpia empresa ha facilitat a la Generalitat”, va puntualitzar Conejero.

L’entitat, que té diverses causes obertes contra Lafarge, també lamenta la lentitud amb què actua la justícia, la benevolència de les resolucions i la resposta del govern autonòmic. “Vam aconseguir l’anul·lació de l’autorització ambiental atorgada a l’empresa perquè no es va tramitar correctament i ni va haver de pagar les despeses del judici, ni la Generalitat va fer res al respecte, contràriament li va atorgar una llicència nova”, va explicar Conejero. Els representants de l’AV també van criticar les subvencions que les entitats esportives i els mitjans públics de comunicació local reben de la cimentera en concepte de patrocinis i publicitat. Per tots aquests motius, l’entitat veïnal considera que no hi ha motius per celebrar la presència de la cimentera a Montcada i Reixac durant 100 anys i censura que encara continuï oberta.

 

Propostes d’actuació

A l’assemblea feta ahir, l’entitat va demanar als assistents, prop d’un centenar, propostes per expressar el rebuig a la cimentera. En aquest sentit, el Grup de Medi Ambient va instar el govern a sancionar i tancar la planta durant sis mesos per incomplir els límits establerts al mapa de capacitat acústica municipal. Altres assistents van parlar de la necessitat de fer campanyes de conscienciació per aconseguir una mobilització ciutadana al voltant de la reivindicació veïnal.

La proposta plantejada per la pròpia AV passa per fer una inciativa al mes de setembre titulada ‘Apadrina una lletra en contra de Lafarge’. Es tractaria d’implicar altres entitats i la ciutadania en general per fer un mosaic humà en contra de la cimentera que seria la culminació d’un mes al llarg del qual es farien activitats de conscienciació sobre el perjudicis que, en opinió de l’entitat, causa aquesta indústria a la població.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari