Prospera la moció en contra de la liberalització horària al comerç

Les associacions de comerciants de Montcada Centre Comerç i Can Sant Joan secunden el text presentat pel govern i demanen més recursos per protegir el petit comerç

Montse Ribera, en un Ple municipal
Rafa Domínguez, president de l'Associació de Comerciants de Can Sant Joan
La regidora d'ERC, Montse Ribera, va defensar la moció en defensa del model català de comerç de proximitat

En l'apartat de mocions del Ple de maig, el govern –format per ICV-EUiA, ERC i Círculo Montcada– va presentar una moció en defensa del model català de comerç de proximitat, arran de la sentència del Tribunal Constitucional de març de 2017 que anul·la diferents articles de la Llei catalana de comerç que restringien l'abast liberalitzador de la normativa espanyola. La moció va ser presentada per la regidora de Comerç i Turisme, la republicana Montse Ribera, qui considera que "la desregulació horària promoguda pel govern espanyol fa molt difícil als petits comerciants conciliar la vida familiar i laboral i poder competir amb les grans superfícies, els grans beneficiaris d'aquesta mesura". El text de la moció rebutja en el primer punt les modificacions del Reial Decret de 2012 per considerar que suposen un canvi en el model comercial i perquè envaeixen competències pròpies de la Generalitat i, en el segon, insta el govern autonòmic a aplicar la regulació pròpia. 

El PSC va fer un vot diferenciat de la moció, entenent que tot i estar d'acord amb la singularitat del model de comerç de Catalunya, "no veiem que una moció d'aquestes característiques vagi enlloc", va dir la portaveu, Carme Porro. Per aquest motiu es va abstenir en el primer punt i va votar en contra del segon, "ja que no podem demanar a la Generalitat que incompleixi les lleis", va afegir. Per la seva banda, Cs va recorda la regidora Montse Ribera que la qüestió dels horaris comercials no es pot decidir en un ple, sinó al Congrès del diputats, "on vostès tenen grup propi per poder buscar suports suficients per canviar les coses que no els hi agraden", va dir el portaveu taronja, David Gerbolés. La portaveu del PP, Eva García, va defensar el Reial Decret de 2012 perquè "dona resposta als nous hàbits de compra dels consumidors i intenta dinamitzar el sector" i va titllar d'"hipòcrita" la posició dels partits que "diuen defensar el petit comerç i després promouen des del govern català l'obertura de grans centres comercials com l'outlet de Viladecans", en referència a PdCAT i ERC.

La resta de grups de l'oposició, PdCAT i CUP, van donar suport a la moció. El portaveu de PdCAT, Joan Carles Paredes, va defensar "l'esforç del petit comerciant que, dia rera dia, aixeca la persiana amb vocació de servei al poble" i va criticar la llei espanyola "que afebleix encara més un sector molt castigat". Per al portaveu de la CUP, Gonzalo García, es tracta de "l'enèsim atac espanyol a l'autogovern de Catalunya i una estocada molt fonda al ja malmès comerç local, on augmentarà la precarietat de les condicions laborals".

Representants de les associacions de comerciants de Montcada Centre Comerç i de Can Sant Joan, presents al Ple, van expressar el seu suport al text de la moció i van fer una crida perquè s'aboquin més esforços per protegir i salvar el petit comerç, "que a més d'oferir un servei, també està fent una tasca social, que mai no ha estat reconeguda", va dir el president de l'ACCSJ, referint-se a la relació amb la gent gran, que no podria accedir al consum diari si no tingués botigues al seu entorn més pròxim.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari