Immigrants d’ara i d’abans comparteixen experiències vitals

‘Diàlegs migrants’ vol millorar la cohesió i superar els estereotips sobre els estrangers

Integració va aprofitar una reunió de la Taula Cívica per presentar 'Diàles migrants'
Mescladís

El fenomen migratori dels anys 50 i 60 a l’Estat espanyol té més similituds que diferències amb l’actual onada. Això és el que pretén demostrar l’activitat ‘Diàlegs migrants’, un projecte de la Regidoria d’Integració que s’ha posat en marxa recentment amb l’objectiu de millorar la cohesió social, treballant la superació dels estereotips i els rumors negatius sobre la immigració. “Volem treballar l’empatia, que persones que van viure el procés anys enrere s’adonin que els actuals immigrants han hagut de passar pel mateix que elles per adaptar-se a una nova vida”, ha explicat la regidora del departament, Elisabet González (CiU).

A hores d’ara s’estan duent a terme tallers d’intercanvi d’experiències –dinamitzats per la fundació Mescladís, especialitzada en interculturalitat– aprofitant grups que treballen de forma estable, com la Taula Cívica, el taller de memòria de la Ribera o els usuaris del Casal de la Mina. També està previst fer sessions amb joves a final de juny i a principi de juliol. El següent pas serà triar un grup de veïns perquè expliquin en profunditat la seva experiència i enregistrar-la en vídeo. Tot el procés culminarà amb l’elaboració de dues exposicions, una d’interior i una altra per ser mostrada al carrer, que veuran la llum la pròxima tardor. A l’espai web dialogosmigrantes.wordpress.com es poden conèixer ja alguns testimonis de montcadencs que participen al projecte.

D’entrada, els immigrants de fa 50 anys diuen que la seva situació no és igual que la dels actuals, perquè van arribar a Catalunya provinents del mateix Estat i diuen que amb ells no se’ls va donar cap facilitat; però a mesura que avança el diàleg s’adonen que la por, la solitud o la decepció en alguns casos que senten els nouvinguts d’ara són els mateixos sentiments que tenien ells”, indica l’edil, tot i que també reconeix que hi ha persones que es mostren reticents a recordar moments de la seva vida que van ser durs o dolorosos.

El taller és una de les activitats més destacades d’un projecte global de sensibilització en matèria d’integració elaborat pel departament municipal a través del qual hi haurà diferents propostes al llarg de tot aquest any. L’objectiu global del programa és millorar l’acollida de les persones nouvingudes, tant per part de l’administració local com per la resta de la població. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari