L’exposició Diàlegs Migrants trenca els estereotips sobre la immigració

La mostra, que es va inaugurar dimarts, es podrà visitar fins al 15 de desembre

La directora del Museu de la Immigració de Catalunya, Imma Boj, durant la seva conferència a l'Auditori, acompanyada per l'edil Elisabeth González,
Sílvia Alquézar
D'esquerra a dreta, Habiague, Pérez i González durant les seves intervencions en la inauguració de la mostra Diàlegs Migrants

L’exposició Diàlegs Migrants es va inaugurar oficialment aquest dimarts a l’Auditori en un acte organitzat per la Regidoria d’Integració que va incloure una conferència a càrrec de la directora del Museu de la Immigració de Catalunya, Imma Boj, i la presentació d’un reportatge protagonitzat per nou històries de vida de nou persones de la Ribera que van arribar al barri durant els processos migratoris de la segona meitat del segle XX.

 

“La interculturalitat és un fet natural al llarg de la història de la humanitat, que s’ha de viure com un valor afegit”, va explicar la ponent, qui va destacar la capacitat transformadora de la immigració, “que sempre és un fenòmen espontani que es produeix per la necessitat de mà d’obra, però que mai ve acompanyat amb un projecte d’acollida”. Boj també va remarcar que cada procés migratori té un context històric que les fa diferents, tot i que va insistir que el que no canvia al llarg de la història són les persones. “El que uneix cada onada migratòria són les històries de vida de les persones que les protagonitzen, els seus sentiments”, va dir Boj.

 

En acabar la conferència, es va projectar un reportatge que recull el testimoni de nou veïns i veïnes de la Ribera que han viscut un procés migratori. L’audiovisiual és una iniciativa de l’Escola Popular Cinema i ha estat dirigit per Alberto Bougleux, que ha comptat amb la col·laboració de diversos joves de la Ribera que han participat en les tasques de filmació.

 

La regidora d’Integració, Elisabeth González (CiU), també va intervenir durant la primera part de la inauguració, recordant que el projecte Diàlegs Migrants es va posar en marxa ara fa un any i mig gràcies a la implicació de la Taula Cívica de la Ribera i el suport de la Fundació Mescladís. “Volíem treballar la cohesió social del barri i, alhora, donar a conèixer la Ribera a la resta de la ciutat”, va comentar l’edil.

 

La part final de l’acte es va fer a la primera planta de l’Auditori, on hi haurà exposada la mostra fins al 15 de desembre. En el segon torn de parlaments, el director de la Fundació Mescladís, Martín Habiague, va parlar de diferents aspectes relacionats amb el fet migratori com les experiències comunes de les persones que marxen lluny de casa en la recerca d’un futur millor i els problemes que comporta viure en la marginalitat per no tenir els papers en regla, a més de fer una reflexió sobre les lleis i les polítiques migratòries. “Quan s’aplica la llei es violen els drets humans, vol dir que alguna cosa falla”, va comentar Habiague, qui va denunciar que el Mediterrani “és la gran fossa comuna del món amb més de 20.000 morts”. Per la seva banda, l’alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), va lloar el projecte Diàlegs Migrants perquè “ens fa arribar a la conclusió que entre les persones immigrants hi ha més punts en comú que no pas diferències”.

 

El 25 de novembre també hi ha prevista a la Casa de la Vila (19h) una altra conferència sobre els reptes i les esperances de la immigració, a càrrec de Manuel Delgado, professor d’antropologia social a la Universitat de Barcelona i membre de la Comissió d’Immigració del Parlament. El projecte Diàlegs Migrants clourà amb l’exposició Veus des de la Ribera, formada per prop de 200 retrats de veïns i veïnes de la Ribera a càrrec del fotògraf Joan Tomàs. La mostra s’inaugurarà el 29 de novembre i s’instal·larà a les columnes de l’autopista C-33, al costat de l’escola La Salle.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari