L’ICS inicia una campanya contra el mal ús dels protectors d’estómac

S’ha descobert que l’abús dels omeprazols i similars poden generar problemes de memòria i osteoporosi

La doctora Lydia Torres informant una pacient sobre l'ús de l'omeprazol a la seva consulta
Laura Grau

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa una campanya contra el mal ús dels anomenats protectors d’estómac,  coneguts com omeprazols, que poden generar efectes adversos si no es prenen sota control mèdic. Els CAP de Montcada ja han començat a informar a les seves consultes dels riscos que suposa prendre aquest medicament sense prescripció mèdica. Ens ha ampliat la informació Lydia Torres, metgessa del CAP Les Indianes.

Quin és el principal missatge que fa arribar als pacients?
Els hi volem deixar clar que els omeprazols i similars són un medicament que només s’ha de fer servir quan hi ha risc d’erosió a conseqüència de la presa d’altres fàrmacs o bé quan el pacient té un quadre ulcerós però, en qualsevol cas, sempre sota control mèdic.

Quins problemes pot generar l’ús abusiu de l’omeprazol?
Aquest fàrmac redueix el PH gàstric de l’estómac i és molt efectiu per abordar afeccions gàstriques, però té un inconvenient: impedeix que l’organisme absorbeixi determinades substàncies dels aliments que només poden ser processades amb uns nivells normals d’acidesa. S’ha comprovat que el consum continuat d’omeprazol pot generar falta de vitamina B12, essencial per al bon estat de la nostra memòria, i falta de calci, que pot derivar en problemes d’osteoporosi. També es poden donar incompatibilitats entre aquest fàrmac i altres substàncies. Per exemple, estan contraindicats per a les persones que prenen ferro en casos d’anèmia, ja que impedeixen que aquest element sigui assimilat per l’organisme.

Quan s’han descobert aquests efectos adversos?
Els omeprazols i similars porten més de tres dècades en el mercat, però ha estat en els darrers cinc o sis anys i gràcies als avenços de la investigació que s’han començat a veure els seus efectes secundaris a llarg termini. Per tant, cal respectar les indicacions del metge en tot moment.

Hi ha gent que el pren abans d’un dinar copiós per no tenir molèsties durant la digestió.
Això és un mal ús del medicament. Existeixen altres fàrmacs que actuen de forma més local i no tenen aquests efectes secundaris. També podem optar per prendre sal de fruites o infusions digestives quan hem fet algun excés, però mai automedicar-nos.

Què han de fer els usuaris que prenen omeprazols habitualment per prescripció mèdica?
No han de deixar el tractament de cop, però sí acudir al seu metge perquè avaluï el seu estat físic i valori la seva continuïtat o no.
 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari