Llum verda a una moció d’adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

El document defensa un referèndum perquè la ciutadania pugui opinar sobre el futur de Catalunya

El Ple ordinari del mes d'abril ha donat llum verda a una moció sobre el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que insta els governs de Catalunya i de l'Estat espanyol a superar les dificultats polítiques i a assolir finalment l'acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d'un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu. El document aprovat reconeix el Parlament de Catalunya com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país, donant suport a aquelles iniciatives i acords que hi sorgeixin per l'articulació del referèndum.

 

La moció, proposada per ERC, va comptar amb el suport de l’equip de govern –ICV-EUiA, ERC i Círculo–, PDECat i la CUP, mentre que PSC, Cs i PP van votar en contra. El document manifesta la convicció que el referèndum és una eina inclusiva que permetrà la lliure expressió dels diversos posicionaments que la ciutadania ha expressat respecte la relació política de Catalunya amb l'Estat espanyol. “El nostre objectiu és aconseguir els màxims suports, perquè aquesta no és una moció independentista, sinó democràtica”, va dir el portaveu d’ERC, Jordi Sánchez. Pel que fa als altres dos socis de govern, el portaveu d’ICV-EUiA, Óscar Gil, va reconèixer que “són temps difícils per a la democràcia, que sempre defensarem”. Per al regidor de Círculo, Sergi Martín, és important fer el referèmdum “per decidir el futur d’una forma pacífica”. Per al portaveu de PDECat, Joan Carles Paredes, l’objectiu del text “no és discutir sinó sumar adhesions”. Per la seva banda, la CUP, tot i que no ha signat la moció, li ha donat suport “perquè la millor manera de saber les adhesions al referèndum és votant, tot i que després de les moltes negatives de Madrid haurem de desobeir”, va dir Gonzalo García.

 

Pel que fa als grups municipals contraris a la celebració d’aquest referèndum, el PSC va assegurar que “nosaltres estaríem a favor sempre i quan estigués dins de la legalitat”, va argumentar la seva portaveu, M. Carmen Porro. Per a Cs, hi ha altres temes de ciutat més importants. “No perdrem ni un segon més parlant d’aquesta qüestió, per tant, manifestem el nostre no rotund”, va expressar el portaveu de la formació taronja, David Gerbolés. D’altra banda, la regidora del PP, Eva García, va mostrar la seva disconformitat amb la moció, que considera “que només serveix per mantenir viva la fractura de l’independentisme a Catalunya”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari