‘Per a mi, fer música és una necessitat vital’

Va estudiar música i l’especialitat de piano al Conservatori de Segòvia, on va viure fins als 25 anys, i al de Madrid. Va venir a Catalunya per continuar formant-se com a pianista, primer a Reus i, després, a Montcada i Reixac, on l’any 2000 va posar en marxa l’Associació Musical Giravolt amb l’ajut de la seva mestra, Rita Torras, i la cantant Sílvia Ribera. Amb una cinquantena d’alumnes, tres corals –la infantil, la jove i la d’adults– i un espai molt modest al carrer Julio García, l’escola ha esdevingut un referent de l’educació musical al municipi. Per a Asenjo, de 46 anys, el Giravolt és com una gran família on tothom es coneix i comparteix les ganes d’aprendre música, eina que considera molt útil per treballar les emocions i sentir-nos millor amb nosaltres mateixos. A més de la faceta de pedagoga, també va fer de cantant i de flauta travessera a L’Espingari entre els anys 2004 i 2009.

Xus Asenjo, de 46 anys, en una de les aules de l'escola musical Giravolt
Laura Grau

D’on li ve la passió per la música?
Sempre he viscut envoltada de música perquè a la meva família hi havia molta afició. El meu primer mestre va ser el meu pare, que tocava el saxo en una banda de música de carrer. Els meus germans tocaven el clarinet i el violí i jo el piano. Tots els meus cosins també en sabien i sempre que celebràvem alguna festa a casa, la música era present. L’única que no toca cap instrument és la meva mare. 
Li agrada ensenyar?
M’ho passo molt bé ensenyant. La docència és una opció que fem molts músics perquè només uns quants poden guanyar-se la vida com a concertistes. Has de disposar de molt de temps per practicar-hi i és molt sacrificat.   
Quina és la millor manera d’introduir els infants en la música?
S’ha de fer d’una forma lúdica. En francès i en anglès, s’utilitzen els verbs ‘jouer’ i ‘play’ per referir-se a tocar un instrument. I té molt sentit, perquè inicialment s’ha de plantejar com un joc i, com a qualsevol joc, hi ha uns codis a seguir. Si allò li agrada al nen, és quan decidirà esforçar-s’hi.
Quins són els beneficis de la música?
Treballes la concentració, el rit­me, la psicomotricitat; actives els engranatges del cervell i, sobretot, desenvolupes la pacièn­cia amb tu mateix. És una eina de vida, que permet treballar les emocions i augmentar l’auto­estima. Per a mi fer música és una necessitat vital.
Què s’ha de fer per arribar a tocar amb solvència un instrument?
El gran pianista Arthur Rubinstein deia que s’ha de tocar 8 hores al dia. Potser no cal tant, però el secret és tocar diariàment i convertir aquesta pràctica en un hàbit, com fa la gent que surt a córrer o a fer bicicleta. Quan ho converteixes en un hàbit, acaba sent una necessitat. Aleshores el dia que no ho fas, ho trobes a faltar. 
Quin tipus d’escola és el Giravolt?
És com una petita família. Som poquets i ben avinguts. Els professors anem al ritme dels alumnes, adaptant-nos a les seves necessitats. Tenim alumnes des dels 6 anys fins als 92. Això et dona una idea de la diversitat d’aprenentatges i interessos.
Com se li dona dirigir corals?
Dirigir una coral és un exercici d’experimentació perquè treba­lles­ amb un instrument únic format per diferents veus i has d’investigar com funciona, buscant l’equilibri. T’adones que les veus són importants, però ho és més l’estat d’ànim dels cantaires. Si tothom vibra alhora, és quan s’assoleix una bona harmonia.
El Giravolt també ha contribuït a recuperar les nadales de Reixac.
Sí, va ser una gran oportunitat prendre part en un projecte col·lectiu per rescatar una part molt valuosa del nostre passat. I per a les corals, va suposar tot un repte aprendre i interpretar les cançons. També col·laborem amb altres entitats com la Coral Mare de Déu del Turó i l’Associació Els Músics de Gràcia de Sabadell. Recentment vam fer amb ells la primera trobada de pianistes a quatre mans al Cafè Colon. Va ser una proposta arriscada perquè els músics tenien edats i nivells diferents, però va anar molt bé. També ens agrada participar a actes de ciutat com l’11 de Setembre i al Dia Internacional de la Música.
Com va ser el seu pas per L’Espingari?
Vaig aprendre molt i vaig poder viatjar per Europa. També em va ajudar a superar certa por escènica gràcies a la gran professionalitat dels meus companys.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari