‘Cal trencar tabús i parlar lliurement de salut pèlvica’

Alba García és fisioterapeuta, especialitzada en sòl pelvià. Fa xerrades i tallers adreçats a dones amb l’objectiu que coneguin aquesta part del seu cos, invisibilitzada i amagada al llarg de la història per motius culturals i socials. La seva feina consisteix a empoderar les dones en les seves zones més íntimes perquè les visquin amb naturalitat. El seu interès per aquesta especialitat va néixer arran de les seqüeles d’una infecció urinària que ella mateixa va sofrir. Malgrat que els metges li deien que estava curada, no es va donar per vençuda i es va formar en sol pelvià. Després d’aquesta experiència, va decidir que volia ajudar altres dones a millorar la seva qualitat de vida amb una bona salut pèlvica. En l’actualitat, fa classes d’exercicis hipopressius al complex Montcada Aqua i, a partir de març, obrirà consulta en un centre mèdic del municipi.

Alba García és fisioterapeuta, especialitzada en sòl pelvià
Sílvia Alquézar

Què és el sòl pelvià?
És el conjunt de músculs que formen el terra de la pelvis. Intervé en funcions tan bàsiques com la micció, la defecació, la continència, l’embaràs, el part, en les relacions sexuals, sosté les vísceres pèlviques com si fos una hamaca i també contribueix a l’estabilitat lumbopèlvica. Hem de ser conscients de cadascuna d’aquestes funcions per poder tenir una bona cura d’aquesta part del cos i millorar la nostra salut.
Amb quins problemes es troba més freqüentment a la consulta?
Les incontinències urinàries, de fem­tes i gasos. Però ara començo a trobar-me amb més problemes de prolapses, que és la caiguda d’un òrgan a causa de la relaxació dels seus mitjans de fixació, o bé pacients que venen a la consulta per problemes en les relacions sexuals. També tractem seqüeles del part i comencen a derivar-nos les dones a les quals han practicat una cesària, ja que és una intervenció que deixa molt tocada tota la faixa abdominoperineal de la qual forma part el sòl pèlvic.
Aquests problemes es poden solucionar amb fisioteràpia?
Sí, de vegades no al 100%, però ajudem a millorar la qualitat de vida. El sòl pelvià es pot treballar com qualsevol altra part del cos per potenciar el seu to muscular o alliberar tensions. 
Quina finalitat tenen els tallers?
Sobretot intento transmetre la idea que el sòl pelvià forma part de la cavitat abdominoperineal. Als tallers parlem d’anatomia i fisiologia per conèixer totes les seves parts. Ensenyem com ha de reaccionar la part abdominal, per exemple, durant un esforç o un esternut.
Com ha de reaccionar?
Ens hem d’imaginar que el nostre abdomen és com una paret. Si llanço una pilota de tennis contra una paret dura, rebota cap enrera. Però si ho faig contra una paret flonja, caurà just davant. Al sòl pelvià passa el mateix. Si esternudes i la panxa se’n va cap a fora, el rebot cau a sobre de la bufeta. Per tant, si tinc un sòl pelvià poc tonificat, puc tenir pèrdues d’orina cada vegada que tusso o esternudo.
Hi ha factors de risc per patir problemes pèlvics?
La majoria de persones ho associa al part, però n’hi ha d’altres factors com l’estrenyiment, que el pateixen moltes dones, o per exemple les persones que treballen agafant pes, fan un esport d’impacte o toquen instruments de vents. Aquests col·lectius haurien d’integrar el sòl pelvià en el seu dia a dia per prevenir futures disfuncions.
El sòl pelvià encara és un tabú?
Sí. Tinc pacients que han trigat un any a venir a la consulta des que ginecologia les ha derivades per un problema de pèrdua d’orina. Hem d’intentar trencar els mites i les creences i parlar lliurement de salut pèlvica.
La fisioteràpia és una manera de fer feminisme?
És una manera d’empoderar les dones en les seves zones més íntimes. Estem intentant normalitzar un tema que no s’ha tractat mai amb naturalitat. Els homes, des de petits, estan més familiaritzats amb la seva zona pèlvica però, en canvi, a nosaltres se’ns ha ensenyat que aquesta part no es toca ni es mira. Socialment se’ns ha desvinculat de la nostra zona pèlvica, però ara estem començant a canviar aquest tema. També m’agradaria comentar que la fisioteràpia de sòl pelvià no és només per a dones, ja que també tractem homes i, fins i tot, tinc companyes que atenen infants. Tothom ha de cuidar el seu sòl pelvià.
Què li diria a les dones que tenen un problema a la zona pèlvica?
Que no ho visquin en silenci. Primer han d’anar a ginecologia per veure si hi ha un problema orgànic. Si els diuen que tot està bé, que no es conformin i demanin que les derivin al servei de fisioteràpia del sòl pelvià. 

 

Seccions:

Deixa un comentari