‘Tocar un instrument millora la plasticitat del cervell’

Joan Riera va captivar amb la melodia del seu violoncel les persones que l’11 de Setembre van assistir a l’acte institucional de l’Ajuntament per commemorar la Diada de Catalunya. Amb 22 anys, el curs passat va acabar el grau superior en Interpretació musical a la Universidad Alfonso X El Sabio, a Madrid. Des de ben petit ha tingut molt clar que el seu somni era dedicar-se a la música. Tot va començar com un joc a l’Escola Municipal de Música de Cerdanyola, des d’on es va preparar per accedir a l’IEA Oriol Martorell, a Barcelona, l’únic centre públic de Catalunya on l’alumnat cursa els ensenyaments d’ESO i batxillerat integrats amb els del grau professional de música. A més de seguir la formació com a intèrpret, el seu objectiu és preparar-se per a la docència. Riera també és conegut al municipi pels seus èxits en atletisme que el van portar a ser escollit com a millor esportista local al 2011.

Joan Riera té 22 anys i és una jove promesa de la música
Jordi Riera

El passat 11 de Setembre vas fer la teva primera actuació a Montcada i Reixac.
Sí i em va fer molta il·lusió. Portava bastant de temps sense tocar en públic i recuperar aquesta sensació és molt estimulant. Va ser un moment màgic.
D’on et ve la passió per la música?
He crescut en un ambient molt propici. El meu pare és aficionat a la música i sempre ha estat molt present a casa. A l’Escola de Música de Cerdanyola vaig descobrir que m’agradava molt i em vaig plantejar altres objectius com preparar les proves per intentar accedir a l’Oriol Martorell. El pas per aquest institut va ser molt enriquidor perquè ofereix formació integral envoltat dels valors de la música. 
Quins són aquests valors?
Amb la música es transmeten molts valors, però jo en destacaria dos. Un és la disciplina, ja que has de dedicar moltes hores per perfeccionar la tècnica. L’altre és el de la recerca de la bellesa, has d’intentar crear una peça d’art. Amb la perspectiva del temps, crec que he tingut molta sort d’estudiar a l’Oriol Martorell. Me’n vaig endur records molt bonics. La llàstima és que només hi ha un centre d’aquest tipus a tot Catalunya. La música i la resta de disciplines artístiques són les grans oblidades del sistema educatiu. 
Quins beneficis aporta estudiar música?
Crec que s’hauria de potenciar més com a eina educativa i, de fet, hi ha molts estudis que demostren que aprendre a tocar un instrument millora la plasticitat del cervell i afavoreix el creixement intel·lectual i emocional. Ajuda a millorar la memòria, la concentració i l’atenció, a més de ser un excel·lent mitjà per promoure les relacions socials gràcies als vincles que es creen. 
S’han de tenir unes habilitats especials per estudiar música?
No, la més important és que t’agradi, com tot. Ni tan sols cal tenir oïda, això és un mite, perquè és una habilitat que es desenvolupa amb el temps i la pràctica.
Per què vas escollir el violoncel?
No ho sé, també m’agradava el violí, però finalment em vaig decantar pel cello. És l’instrument que més s’assembla a la veu humana, el seu so és molt natural i proper i es toca abraçant-lo. És un instrument que agrada molt la gent.
La música clàssica és només per a una elit?
Aquest també és un altre mite. Hi ha molts prejudicis al voltant de la música clàssica com, per exemple, que és molt avorrida o que has de tenir uns coneixements previs per escoltar-la. Convido la gent a descobrir-la, amb el temps pot esdevenir una afició molt enriquidora. També crec que s’haurien d’implementar iniciatives per apropar la música clàssica als infants i el jovent. En el cas de Montcada, seria molt positiu que hi hagués una escola municipal de música com hi ha a d’altres ciutats. 
Què opines de la música que escolta la majoria del jovent?
Jo també escolto altres estils com la música rock o pop i, fins i tot, el reggaeton (riu), aquesta només en un context de festa. Però hi ha propostes molt interessants com el fenomen Rosalia, on es nota que al darrera hi ha un gran treball. 
Quins projectes de futur tens?
M’agradaria compaginar la vessant més artística de concerts i actuacions amb la docència, perquè m’interessa molt poder transmetre a la canalla els valors de la música. També tinc previst continuar la meva formació d’intèrpret amb Damián Martínez, un dels violoncel·listes més destacats del panorama actual. 

Seccions:

Deixa un comentari