Els treballadors afectats per ERTO viuen amb incertesa i preocupació la seva situació laboral

La prioritat de l’administració i els sindicats és agilitar els tràmits i l’accés a les prestacions

El nombre d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a causa de la crisi sanitària del Covid-19 continua creixent i, segons les últimes dades publicades per la Generalitat, ja hi ha prop de 345.000 treballadors afectats a Catalunya, que viuen amb incertesa i preocupació el seu futur laboral.

"Dilluns passat, la meva empresa ens va comunicar que havia decidit presentar l’expedient i que cessava l’activitat fins que es normalitzés la situació", ha explicat Óscar Amposta, veí de Montcada Nova que treballa a Lliçà de Vall, qui ha manifestat el seu neguit perquè "no sabem quan s’acceptarà l’ERTO i quan cobrarem". En el cas d’Ana Bedmar, de Terra Nostra, el restaurant de Barcelona on treballa de cuinera es va acollir a l’opció de l’ERTO des del passat 14 de març, quan el govern estatal va anunciar l’estat d’alarma i un paquet de mesures de contenció de la pandèmia que inclou la suspensió d’activitats comercials que no siguin de primera necessitat. "Confio que tot torni a la normalitat. Estic bastant tranquil·la perquè quan acabi tot això recuperaré el meu lloc de feina", ha expressat Bedmar. Un altre montadenc afectat per un expedient temporal d'ocupació és Joël Jáimez, també cuiner, en aquest cas a l'Hotel Ciutat de Montcada, de la cadena Sercotel. "Estem a casa des del 18 de març. Només hi treballa recepció per a futures reserves i manteniment. Tenim l'esperança de tornar aviat a la normalitat", ha dit Jáimez.

 

A mig gas

Hi ha empreses, però, que encara mantenen la seva activitat, tot i que l’han adaptada a les mesures preventives pel coronavirus. "Treballem només de 8 a 14h, mantenim la distància de seguretat i portem protecció com mascaretes i guants", ha explicat el montcadenc Pedro Litrán, propietari de l’empresa Broncesval, que es dedica a la venda de material per a la fabricació de peces mecanitzades. Sobre el futur més immediat i la possibilitat de fer un ERTO, l’empresari ha dit que "de moment, estem aguantant, tot i que aquesta setmana hem notat una davallada important de negoci". Qui també manté l'activitat és el Centre Comercial El Punt, a Mas Rampinyo, gestionat per l'empresa Nictalia, que ha decidit mantenir el centre obert per garantir que els negocis de productes d'alimentació i de primera necessitat puguin seguir oferint els seus serveis a la clientela. A més, la concessionària ha aprovat bonificar amb el 100% del lloguer als establiments que han hagut de tancar per la crisi sanitària del Covid-19 i amb el 50% als que continuen en marxa. La mesura s'aplicarà durant el mes d'abril, amb la possibilitat de prorrogar-la en el temps en funció de com evolucioni la situació.

 

Visió sindical

Per donar resposta a l’allau de peticions i atès que no hi ha atenció presencial, el Departament de Treball ha activat un nou tràmit en línia adreçat a les empreses que han d’iniciar una regulació d’ocupació temporal per força major. Des de la part sindical, aquest objectiu és prioritari. "Li demanem a l’administració que posi el personal i els recursos necessaris per agilitar l’accés a les prestacions per part dels treballadors, ja que d’aquesta manera estarem traslladant un missatge de tranquil·litat i confiança", ha indicat el secretari de Treball i Economia de CCOO, Ricard Bellera.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari