Transport públic gratuït durant una setmana i reducció de serveis

Mesures destinades als usuaris de serveis essencials

El transport públic urbà serà gratuït per beneficiar els usuaris que s'han de desplaçar per treballar en serveis essencials
Arxiu/ Sílvia Alquézar
El Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona ha aprovat la suspensió temporal del pagament de les tarifes del transport públic des d'aquest dijous i fins al 9 d’abril. Aquest acord, consensuat per les administracions consorciades –Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU)– implica posar la xarxa pública a disposició de les persones dedicades a serveis essencials i que estan autoritzades a desplaçar-se. La mesura pretén ser un reconeixement a la seva tasca davant la situació d’emergència que viu el país i inclou els modes ferroviaris (Metro TMB, FGC, TRAM, Rodalies) i els autobusos (busos TMB, bus metropolità de gestió indirecta AMB, els de la Direcció General de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l’AMTU).
 
Sistemes de control
Metro TMB, FGC i els busos metropolitans d’AMB (Busos TMB i de gestió indirecta) aplicaran el sistema de pista lliure, que implica la necessitat de validar amb un títol per obrir els torns de pas, tot i que aquesta validació no tingui cap efecte, més enllà del control de l’ocupació. Qualsevol títol permetrà el pas, fins i tot aquells que ja estiguin caducats o esgotats.
Rodalies, per la seva part, establirà el sistema d’obertura de torns per sensors d’aproximació, sense necessitat de validar cap títol. Això vol dir que quan una persona usuària s’apropi a l’accés de qualsevol estació, les portes s’obriran automàticament, sense necessitat de validar. Aquest sistema també permetrà controlar el volum de demanda.
La tercera opció serà la d’accés amb emissió de bitllet senzill sense cap cost, per la qual optaran els busos de la Direcció General de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l’AMTU. Les persones usuàries accediran al vehicles i els o les conductores emetran un bitllet que en cap cas s’entregarà al passatge, sinó que es guardarà per poder fer un control d’ocupació.

 

Reducció de serveis

Davant l’evolució de la COVID-19 i atesos els advertiments que estan fent les autoritats i el nou decret del govern, l’AMB, com a titular dels serveis de transport públic metropolità de la metròpolis de Barcelona, redueix de nou, a partir d'vui l’oferta del Bus Metropolità i del Nitbus. L’objectiu de l’AMB és ajustar l’oferta en aquelles línies i períodes horaris que actualment tenen menys demanda i que es preveu que en els propers dies encara en tinguin una mica menys, considerant el nou decret del govern central. En el cas del Bus Metropolità diürn es prestarà un servei equivalent al 52 % d’un dia feiner normal. El cap de setmana es faran ajustos molt puntuals. 
Pel que fa al Nitbus, que actualment consta de 21 línies diferents i arriba a 18 localitats de la metròpolis de Barcelona –entre les quals hi ha Montcada i Reixac–, en general es reduirà l’oferta al 38% a partir de la nit de dimecres a dijous i se suspendran temporalment tres línies concretes, que tenen una demanda gairebé nul·la o alternatives de transport amb altres línies. Per tant, a partir d'aquest dimecres, la freqüència de pas de la majoria de línies de Nitbus serà d’entre 40 i 60 minuts, depenent la línia. D’altra banda, les línies N10, N18 i N26 se suspenen temporalment. La línia N18 té com a alternatives la N16 i la N17, i la línia N26 té com a alternativa la N6. La informació concreta dels horaris de cada línia es pot consultar a la web de l'AMB.

L’AMB recorda que està aplicant les mesures corresponents de desinfecció dels vehicles, amb una neteja diària amb productes específics, així com les mesures pertinents per protegir els conductors: s’ha aïllat el seu espai, s’ha inutilitzat la primera porta d’accés a l’autobús i s’ha eliminat la venda de bitllets a bord.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari