Montcada tanca el mes de març amb 2.307 persones a l’atur, un 3% més que al febrer

Aquesta xifra no recull el nombre real de treballadors que s’han quedat temporalment sense feina a causa de la Covid-19, ja que els ERTO no s’inclouen en les llistes de l’atur registrat

L'atur s'ha incrementat a Montcada i Reixa en 69 persones durant el mes de març, una xifra que no recull els ERTO en curs per la crisi sanitària de la Covid-19

Montcada i Reixac ha tancat el mes de març amb 2.307 persones registrades a les llistes de l’atur del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), 69 més (41 homes i 28 dones) que al febrer, el que significa un increment del 3%. Pel que fa a la variació interanual, el nombre de desocupats ha augmentat en 142 individus (115 homes i 27 dones), un 6’5% més que al març del 2019. Per sectors, respecte el mes passat, els serveis encapçalen l’increment de l’atur amb 1.635 persones, seguit de la indústria (285) i la construcció (194). 

A nivell comarcal, el Vallès Occidental ha registrat 52.680 persones desocupades, un 5,2% més respecte al mes de febrer, amb 2.619 aturats més. L’increment intermensual de l’atur és el més elevat de tota la sèrie històrica comarcal. En comparació amb l’any anterior, el balanç és d’un increment de 2.308 persones, un 4,6% més, arribant-se a unes xifres similars a les registrades durant la crisi del 2008. 

Aquestes dades no inclouen les persones afectades per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), amb més de 76.000 oberts, en no ser considerades dins la classificació d’atur registrat, per tant, tot fa preveure que l’escenari és més crític del que les dades reflecteixen en aquest moment i que, d’aquí a tres o quatre mesos, es començaran a veure les conseqüències de l’aturada econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19. 

Molts treballadors afectats per ERTO es troben aquests dies en una situació difícil, donat que només han cobrat els dies treballats durant el mes de març i resten a l’espera de l’aprovació de l’expedient per part de la Generalitat i la posterior tramitació al Servei Públic del Servei Estatal (SEPE), que està col·lapsat, per poder rebre la resta del salari. 

Davant d’aquesta situació, els sindicats han encès les alarmes en considerar que els efectes de la crisi sanitària recauran especialment en les persones treballadores. El secretari de Treball i Ocupació de CCOO a Catalunya, Ricard Bellera, reclama “més flexibilitat en la gestió de les prestacions i ajuts per tal de garantir que, si l’allau de demandes no s’ha pogut atendre degudament, els treballadors rebin aquestes en el marc d’una nònima contínua que faciliti la prestació tan aviat s’hagi reconegut el dret per part dels serveis públics d’ocupació”. 

D’altra banda, el sindicat també demana garantir l’extensió d’unes prestacions suficients i extraordinàries per a totes les persones treballadores que s’han quedat sense ingressos i flexibilitzar excepcionalment la gestió de la prestació de la renda garantida de ciutadania, ampliant-la a totes les persones sense cap ingrés a causa de la crisi per la Covid-19. En un comunicat, CCOO argumenta que la situació excepcional no pot comportar una nova retallada de l’estat del benestar i emplaça patronals i governs a preparar la recuperació de la normalitat en l’activitat amb un pla de xoc a curt termini per garantir la protecció de les persones treballadores i un pla econòmic a mig termini per recuperar, el més aviat possible, la creació d’ocupació. Per la seva banda, UGT ha denunciat situacions fraudulentes per part d'algunes empreses que han presentat ERTO i obliguen els seus empleats a seguir treballant.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari