Com viuen els infants el confinament?

La canalla fins als 14 anys podrà sortir al carrer acompanyada d’un adult a partir de diumenge

El govern espanyol ha aprovat que a partir de diumenge els infants fins als 14 anys podran sortir al carrer acompanyats d'un adult. La canalla va iniciar el confinament el passat 13 de març, quan es va decretar la suspensió de les classes presencials per aturar la propagació de la malaltia del coronavirus.

L’aturada sobtada de l’activitat quotidiana pot provocar problemes d’insomni, disminució de la capacitat d’atenció i concentració, irascibilitat, pors, angoixes o fòbies, en funció de l’edat i el caràcter de cada nen o nena. "Aquesta situació posa a prova tothom, però la diferència entre els adults i els menors és que aquests encara no han acabat de fer el procés d’aprenentatge, per això, és tan important donar-los suport", ha manifestat la psicòloga Maritza Cruz, del centre de psicologia Ítaca, al carrer Major, qui considera que seria positiu per al desenvolupament dels infants poder començar a sortir al carrer pròximament: "Les famílies han de ser responsables i seguir els hàbits d’higiene i distanciament social que marquin les autoritats sanitàries i també han d’explicar a la canalla com fer-ho per gaudir-ne de la sortida".

Laveu.cat ha parlat amb nens i nenes de diversos cursos d’infantil i primària per intentar captar les percepcions que comparteixen al voltant de la Covid-19. Els més petits ja han incorporat moltes de les qüestions que tenen a veure amb la malatia com ara la importància de la higiene. "El coronavirus són uns bichitos que es poden morir si ens rentem molt bé les mans amb sabó", comenta Anna Fontanals, de 5 anys. Per la seva banda, Gerard del Barrio, de 4, té molt clar que "cal quedar-se a casa per no posar-se malalt" i que, quan es pugui sortir al carrer, "s’haurà d’anar amb mascareta i guants".

Martina Abián, de 7 anys, explica que durant aquests dies no s’avorreix perquè fa ballet, manualitats i tennis taula. També manté el contacte via telemàtica amb les seves amigues, amb les quals juga a mestres i alumnes. "Una de nosaltres fa de professora i la resta fem el que ens va dient", comenta. Núria A. Ferrer té 6 anys i reconeix que ja està cansada d’estar tants dies a casa sense poder sortir al carrer. "Trobo a faltar els meus avis i el seu gos", comenta la Núria. Sobre la Covid-19 i els seus efectes, a la Núria li preocupa especialment les xifres de persones mortes a conseqüència del virus. "No vull que es mori ningú", diu, tot destacant que "els metges estan fent un gran esforç per salvar la gent".

El fet que els infants tinguin tan incorporat l’ús de les noves tecnologies està facilitant la seva resilència en un context com l’actual.  Aquest és el cas de Jan del Barrio, de 12 anys, que es connecta amb els seus amics de l’escola per jugar a jocs virtuals, fer els deures i xerrar: "Ja ho feia abans del confinament, ara potser durant més estona, però això no ens ha vingut de nou". Tots els infants entrevistats tenen moltes ganes de tornar a l’escola i veure els seus companys i les seves mestres, així com poder jugar al parc i fer les activitats extraescolars.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari