La gent gran intenta portar una vida activa sense sortir de casa

Els dos casals del municipi estan tancats des de l’inici de l’estat d’alarma, però mantenen algunes activitats per Internet

La gent gran és un dels col·lectius més vulnerables a la Covid-19 i el que pateix les conseqüències més greus, ja que el 80% de les defuncions que s’han produït pel coronavirus tenen més de 70 anys. A Montcada i Reixac, hi ha 5.476 persones majors de 65 anys, el que representa un 15% de la seva població. Des del passat 13 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma per aturar la propagació de la malaltia, el seu dia a dia ha quedat aturat: no veuen la família, no surten a comprar ni passejar i tampoc poden anar als casals, tancats des de l’inici del confinament. 

“Passem el temps com podem. Fem una mica d’exercici, el que es pot fer a un pis, i intentem no perdre el contacte amb la família i els amics”, comenta Antonio Navarrete, president de l’Associació de Gent Gran de Montcada, que té la seu al Casal Cívic de Montcada, gestionat per la Generalitat. Alguns dels monitors de l’equipament intenten mantenir l’activitat a través del Facebook, fent classes de gimba i de country. “Des de l’entitat, també hem prioritzat no perdre la comunicació entre els socis per saber com estem i si tenim alguna necessitat”, afegeix Navarrete. 

Al Casal de la Mina, gestionat per l’Ajuntament de Montcada, també es manté el contacte amb els usuaris i es fan classes telemàtiques. “Trobem a faltar la família i les nostres activitats al casal, perquè és un lloc de trobada on fèiem moltes activitats”, explica Isabel Jiménez, de l’Associació de Gent Gran Casa de la Mina, qui envia molts ànims a totes les persones grans “perquè això va per llarg, però som una generació molt forta que també supererà això”.

El matrimoni format per Paulina Prieto i Antonio García viu a un edifici compartit amb dues de les seves tres filles, que s’encarreguen de portar-los tot el que necessiten perquè no hagin de sortir de casa. “Faig gimnàstica cada dia i camino pel passadís de casa, que el tinc més brillant que mai de tants passejos que faig”, assegura Paulina. El seu marit Antonio prefereix estirar les cames a la terrassa, on fa cada dia més de 4 quilòmetres “amunt i avall”. Per la seva banda, la parella formada per Carmela Quílez i Tomàs Alquézar intenten distreure’s amb dues de les seves aficions favorites, el ball i la música. “Als casals fèiem balls en línia i de saló, així que cada tarda practiquem tot el que hem après i, alhora, fem exercici”, afirma Carmela, qui també passa les estones cosint mascaretes de roba per a tota la família i llegint: “Ara estic enganxada a l’última novel·la de l’Almudena Grandes, una de les meves autores preferides”. Mentre llegeix, Tomàs passa hores i hores amb el seu teclat: “No tinc formació musical, però d’oïda trec moltes cançons”. L’última melodia que ha aprés és el Resistiré del Dúo Dinámico.

 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari