Els centres educatius tornaran a obrir les seves portes en la fase 2

Les classes presencials no es reprendran fins al setembre

Les escoles i instituts podran obrir les seves instal·lacions a partir de la fase 2
Arxiu /Rafa Jiménez

Els centres educatius reobriran les seves portes en la fase 2 del desconfinament per oferir suport a les famílies que ho requereixin, donant prioritat a l’alumnat d’entorns vulnerables i al que finalitza una etapa educativa. El curs s’acabarà de manera telemàtica i no es reprendran les classes presencials. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha presentat aquest dimecres el pla per a la finalització del curs 2019-2020 i l’organització i funcionament del curs vinent, validat pel Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT).

Educació ha donat instruccions perquè cada centre elabori un pla específic d’obertura per decidir com s’organitza i per garantir que es compleixen les indicacions de les autoritats sanitàries. El pla també estableix la possibilitat, sempre amb caràcter voluntari, de fer una acció educativa presencial a les escoles i instituts per als estudiants que finalitzen etapa educativa, que han d’obtenir titulació o bé han de superar unes proves d’accés. En el cas de 6è de Primària, els grups no podran superar els 13 alumnes, mentre que a Secundària podran ser de fins a 15 joves. 

Les escoles de Primària també podran obrir per acollir l’alumnat del cicle d’educació Infantil, de 3 a 6 anys, quan els seus progenitors no tinguin possibilitat de flexibilitzar la seva jornada. Els centres podran fer grups d’un màxim de 13 nens i nenes, de 9 a 13h. En la fase 2, el Departament d’Educació també autoritzarà la reobertura de les escoles bressol que, en el cas de Montcada, n’hi ha cinc de titularitat municipal i una de privada. Pel que fa als centres públics, els ajuntaments hauran d’analitzar les condicions, espais i professorat disponibles i decidir si es pot oferir el servei a les famílies en el marc de les estrictes mesures de prevenció de la Covid-19. La Generalitat ha establert que només s’obrin els grups, d’un màxim de 5 infants, d’1 i 2 anys, i sense servei de menjador.

Curs vinent

El pla també fa referència al pròxim curs escolar, que s’haurà d’adaptar a la nova realitat per garantir que es compleixen les mesures de protecció civil i sanitat pública. Per al Departament d’Educació, serà prioritari que tots els alumnes puguin anar cada dia al centre i seguir el curs de manera presencial. El desdoblament de tots els grups per mantenir la distància de seguretat a les aules obligarà als centres educatius a disposar de més espai. Sobre aquesta qüestió, el conseller ha demanat ajut als ajuntaments per fer front “a l’emergència educativa amb què ens enfrontarem al setembre”, ha dit Bargalló en roda de premsa. 

Veus crítiques

Alguns sindicats i sectors de la comunitat educativa ja han manifestat el seus dubtes sobre el pla de reobertura de les escoles en la fase 2. Així, UGT ha fet un comunicat en què demana la seva retirada per ser “precipitat i perillós” i CCOO ha criticat el pla "unilateral" i ha retret que no hi hagi "cap compromís per evitar la doble jornada virtual/presencial" dels docents. Per la seva banda, l’USTEC proposa que el retorn a les aules al juny només es faci en casos excepcionals per a alumnes que han de fer la selectivitat, proves extraordinàries o d’accés a cicles i defensa que la tornada a les escoles s'hauria de situar al setembre "amb un horari intensiu, establint horaris d'entrada i sortida esglaonats per edats; amb esbarjos per torns i, si fos necessari, tenir previstos espais d'emergència, fora dels límits físics dels centres educatius".

En aquest sentit també s’ha manifestat la regidora d’Educació de l’Ajuntament, Jessica Segovia (ECP), qui considera que el retorn a les aules al juny és “precipitat i que no s’haurien de córrer riscos per només deu dies d’escola i millor anar al setembre amb els recursos i garanties per preservar la salut dels infants i els professionals”. Segovia també ha mostrat el seu desacord amb el paper que han de jugar les direccions dels centres “perquè han d’assumir moltes responsabilitats i decisions que no els pertocaria”. Respecte a la possibilitat que els ajuntaments cedeixen espais a les escoles i instituts per desdoblar grups, l’edil ha avançat que aquest divendres té una videoconferència amb els Serveis Territorials del Vallès Occidental per abordar el tema.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari