Els paradistes del mercat de Montcada, decebuts i indignats amb la decisió

El col·lectiu no entén perquè l’Ajuntament no ha tingut en consideració les seves propostes per permetre la instal·lació de totes les parades

Enric Lüttich, portaveu dels paradistes del mercat ambulant de Montcada

Els paradistes del mercat ambulant de Montcada consideren injusta la decisió que ha pres l'Ajuntament de mantenir només les parades d'alimentació fins a després de l'estiu per evitar el risc de contagi de la COVID19. La mesura afecta més d'una seixantena de comerciants. El portaveu del col·lectiu, Enric Lüttich, no ha ocultat la seva decepció i indignació davant la resolució anunciada ahir a la tarda que, assegura, no va ser prèviament comunicada als paradistes. "Ens sentim abandonats i desconcertats perquè justament dimarts havíem tingut una reunió amb el regidor de Comerç i vam estar parlant sobre la proposta de traslladar provisionalment el mercat al Pla d'en Coll, sota l'autopista, espai que vam estar visitant", ha explicat Luttich.

Segons el portaveu dels paradistes, per donar opció a la instal·lació de les 77 parades que hi ha en l'actualitat –les d'alimentació són només una desena– el col·lectiu havia proposat mantenir-les al lloc habitual –entre els carrers Bonavista i Santiago i el passeig Rocamora– reduint l'espai a ocupar per part de cadascuna d'elles en un metre, amb l'objectiu de garantir la distància de 2 metres entre cada negoci, i concentrant l'activitat comercial a un sol costat dels carrers. "Semblava que estàvem a punt de posar-nos d'acord i, de cop i volta, ens trobem que han pres la decisió sense comptar amb nosaltres", es lamenta Luttich, qui també es queixa que s'hagi cobrat la taxa de mercats anual malgrat les circumstàncies.

Tot i l'anunci fet pel consistori, el portaveu dels paradistes reclama una reconsideració: "No ens resignem a quedar-nos sense poder treballar ni a haver de decidir per sorteig qui de cada quatre de nosaltres ho fa; demanem a l'equip de govern la seva comprensió davant la situació que estem passant, som moltes les famílies afectades i, si a d'altres municipis el mercat ha tornat al 100%, aquí també ho podem aconseguir". Segons Luttich, si aquesta oferta de diàleg no obté resposta, el col·lectiu no descarta emprendre accions legals o fer mobilitzacions.

 

Directrius

L'argument de l'Ajuntament per mantenir només les parades d'alimentació al mercat ambulant fins a després de l'estiu es basa en les normes que fixa el Decret del govern en el marc de la pandèmia per la COVID-19. En l'espai que habitualment ocupa l'activitat –490 m2– només es pot instal·lar el 25% de les parades, de manera que per ubicar-ne el 100%, la superfície ha de ser de 20.000 m2. L'aforament de públic també s'ha de limitar a un terç i s'han d'establir controls d'entrada i sortida de la clientela. "Són mesures que poden semblar exagerades però ens vénen imposades i les hem de complir per garantir tant la segurerat dels compradors com la dels paradistes", ha explicat el regidor de Serveis Municipals, Juan Carlos de la Torre (ECP).

L'edil ha afegit que s'han estudiat diferents ubicacions possibles per traslladar provisionalment el mercat, com ara el carrer Major, l'aparcament sota l'autopista i el Camí de la Font Freda però que cap d'elles complia amb els requisits necessaris. "Entenem la problemàtica dels paradistes, però les restriccions són molt estrictes; si es flexibilitzen en breu, ens podrem plantejar fer canvis", ha assegurat de la Torre.

D'altra banda, des de la Regidoria de Comerç, que dirigeix Salva Serratosa (ERC), s'ha confirmat que es retornarà la part proporcional de l'import de la taxa de mercats als paradistes que no puguin treballar provisionalment. L'edil també s'ha mostrat predisposat a seguir dialogant amb el col·lectiu: "Parlarem tot el que calgui però vull fer constar que hem fet tot el possible per trobar una solució, intentant beneficiar el 100% del col·lectiu i, malauradament, cap de les opcions estudiades ha estat la idònia des del punt de vista tècnic".

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari