‘Cal ajustar el pressupost i les prioritats a la nova realitat’

Laura Campos explica com està gestionant el consitori l’estat d’alarma

L'alcaldessa, Laura Campos, ha valorat les conseqüències de la pandèmia per la Covid-19
Laura Grau

Quines han estat les prioritats de l’Ajuntament durant aquesta crisi?

La gestió ha estat complicada i hem viscut moments durs i difícils. La primera fase, amb l’inici de l’estat d’alarma, vam centrar els esforços a organitzar el teletreball per tal de garantir la prestació dels serveis essencials i adaptar-nos a la nova realitat. Malgrat les circumstàncies, gràcies al departament d’Informàtica, això es va fer en un temps rècord. En menys d’una setmana, la majoria de la plantilla va començar a treballar des de casa demostrant que tenim una bona musculatura com a administració i una gran capacitat d’adaptació.

Quin va ser el pas següent?

Després va començar una segona fase en què es tractava de gestionar el dia a dia atenent problemes nous i desconeguts. La principal prioritat va ser la població més vulnerable. Ara ja ens trobem en una tercera fase en què, després de més de dos mesos de desconfinament, comencem a obrir progressivament els serveis d’atenció al públic, tot i que, de moment, amb cita prèvia.

Com es presenta l’escenari post COVID-19?

Complicat. Aquesta és una crisi sanitària que ha derivat en una altra d’econòmica i social de dimensions desconegudes. I tot fa indicar que s’agreujarà en els propers mesos.

Com pensa afrontar l’Ajuntament aquesta nova situació?

Estem fent un estudi sobre l’afectació real de la pandèmia en el pressupost del 2020. Ara per ara, el càlcul entre despeses no previstes i baixada d’ingressos – fruit de les bonificacions de taxes i ajudes indirectes al sector de l’hostaleria– puja a 700.000 euros. Serveis Socials ha tingut un creixement elevat de nous usuaris, més de 300, el que suposa una mitjana de 10.000 euros setmanals. Haurem de veure com podem cobrir aquestes necessitats treient d’allà on hi ha hagut un estalvi.

Per exemple?

D’aquelles partides que estaven destinades a activitats que finalment no es podran dur a terme o també de l’estalvi en subministraments d’instal·lacions municipals que han estat tancades. Aquests superàvits els destinarem a cobrir necessitats socials. I també estarem amatents a les ajudes que ofereixin les administracions supramunicipals com ara l’Estat, la Generalitat o la Diputació de Barcelona, entre d’altres.

El pressupost del 2020 s’haurà de modificar?

El projecte econòmic que vam aprovar l’octubre no es correspon a la nova realitat. L’Ajuntament ja tenia una situació complicada i aquesta pandèmia encara ha tensionat més la tresoreria municipal. Tenim més despeses i menys ingressos. Toca refer el pressupost de dalt abaix i establir noves prioritats. Passa igual amb el Pla d’Actuació Municipal (PAM) del mandat, haurem d’adaptar els projectes a la nova situació.

De moment, les mesures que ha pres el govern han comptat amb el suport de l’oposició.

A diferència d’altres municipis, haig d’agrair l’actitud i la predisposició dels grups de l’oposició fent-se corresponsables de les decisions preses en un moment tan complicat. Des del govern, els hem mantingut constantment informats i això marcarà la forma de treballar a partir d’ara, encara que sense perdre de vista la funció fiscalitzadora que l’oposició ha de tenir.

Els plens seguiran sent virtuals?

Com a mínim, fins a després de l’estiu, ja que les dimensions de la sala no permeten fer les sessions presencials amb garanties de seguretat.

Què n’opina de l’actitud de la ciutadania des de l’inici de l’estat d’alarma?

En general, n’ha estat a l’alçada i ha tret el millor de si mateixa. Hem vist iniciatives solidàries de tota mena, la creació d’una xarxa de suport per a les persones vulnerables, la confecció de materials de protecció, donacions d’empreses, entitats, col·lectius i particulars al magatzem d’aliments… Malgrat que hi ha qui no respecta les mesures de protecció, la immensa majoria ho està fent. Aprofito també per agrair la tasca dels treballadors municipals, especialment els dels serveis essencials, així com la del voluntariat. Gràcies a totes les persones que, d’una manera o altra, han contribuït a què la ciutat no s’aturés.

Hi ha xifres oficials sobre l’afectació que ha tingut la pandèmia a nivell personal?

No tenim més dades que les que ofereix Salut –en el moment de l’entrevista, 262 casos confimats i 1.084 sospitosos. En qualsevol cas, al marge de les estadístiques, som conscients del dolor de moltes famílies que han perdut éssers estimats. El nostre condol més sincer.

Quan creu que la ciutat tornarà a la normalitat?

Costarà molt, entesa tal com era abans. Més que tornar enrere, el que crec que cal és prendre nota dels errors i fer un nou relat de vida on es prioritzin les persones. La pandèmia ha constatat la fragilitat de serveis públics tant importants com els sanitaris. Hem de perdre la por a la malaltia però no el respecte i això exigeix un exercici de responsabilitat col·lectiva.

Seccions:

Deixa un comentari