Els ajuntaments reclamen al govern informació, coordinació i mesures clares i coherents

La Generalitat crea un Procicat específic amb els municipis de la primera corona metropolitana

Laura Campos, a la part superior esquerra de la imatge, durant una de les intervencions que ha fet a la reunió d'aquest matí
Premsa Ajuntament

A partir d'aquest dissabte començarà a funcionar un Procicat específic de la primera corona metropolitana que comptarà amb la participació dels alcaldes i alcaldesses dels 12 municipis que la integren. Aquest és un dels compromisos que han adoptat el president de la Generalitat, Quim Torra, i diferents consellers -entre els quals, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Buch-, en la reunió virtual mantinguda amb els edils i en la qual ha participat l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos. Inicialment la proposta del govern autonòmic era que en aquest grup de treball hi hagués una representació reduida dels municipis però ha estat la pròpia alcaldessa montcadenca la que ha insistit a garantir la presència de tots els ens locals. "Cada població té la seva casuística i les seves particularitats i és important que hi poguem participar", ha dit l'edil. Les funcions que tindrà aquest nou Procicat, si seran exclusivament informatives o amb capacitat de decisió per part dels consistoris, encara estan per determinar. Aquesta tarda es reunirà per primera vegada per determinar com es concreten les mesures incloses a l'última resolució de la Generalitat.

 

Demanda municipal

La reunió feta aquest matí respon a la petició dels responsables municipals després que ahir al matí la Generalitat anunciés restriccions i recomanacions a totes les poblacions que comparteixen trama urbana amb Barcelona per evitar l'avenç de l'epidèmia de la Covid-19. Els alcaldes afectats volien traslladar al govern autonòmic els dubtes que les noves mesures plantegen i la demanda de màxima informació sobre l'abast de la pandèmia. 

"Per a nosaltres hi ha tres qüestions prioritàries: disposar de dades fiables de manera que la comunicació i la coordinació entre administracions sigui fluïda; garanties per poder fer el rastreig de contagis en cas de brots i constatar que es fan els confinaments i claretat i uniformitat en les mesures que es preguin", ha explicat l'alcaldessa. Campos ha lamentat que l'Ajuntament no disposi encara de la xifra de contagis que hi ha al municipi i que les úniques dades disponibles -les del Departament de Salut i les dels CAP locals- ni tant sols coincideixin.

També la presidenta de l'AMB i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la roda de premsa posterior a la reunió ha constatat la necessitat de disposar de tota la informació per poder respondre els interrogants que en aquests moments planteja la ciutadania: "Qui té les competències en sanitat és la Generalitat i, davant d'això, els ajuntaments expressem la nostra absoluta lleialtat institucional i voluntat de col·laboració, però si les mesures que ens proposen no són clares i coherents, no se'ns pot traslladar la responsabilitat d'haver-les d'aplicar". Com a exemple de les contradiccions que hi ha, ara per ara, al voltant de la resolució del govern autonòmic és que les terrasses de bars i resturants poden seguir obertes però els cinemes i teatres han hagut de tancar tot i els estrictes protocols de seguretat que estan seguint. Colau també s'ha referit a espais com les platges barcelonines que són visitades per milers de ciutadans d'altres municipis.

"Els ajuntaments som els més propers a la ciutadania però també l'administració amb menys recursos i competències", ha recordat l'alcaldessa de Barcelona qui, d'altra banda, ha agraït a la Generalitat la seva celeritat a l'hora d'atendre les demandes exposades pels ajuntaments.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari