Impotència i preocupació en el sector de la restauració

La mesura pretén frenar els contagis de la Covid-19

Juan Carlos Rubíes i la seva companya de feina, a la barra del bar La Poma
Dani Sosa fa només 15 dies que ha obert el seu establiment

El sector de la restauració del municipi ha rebut amb impotència i preocupació l'obligació de tancament durant 15 dies de bars i restaurants per part de la Generalitat que entrarà en vigor a partir d'aquest divendres. Els establiments només podran vendre beguda i menjar per emportar, ja que no estarà permès el consum a l'interior ni tampoc a les terrasses. L'anunci ha estat una galleda d'aigua freda per als restauradors que tot just s'estaven recuperant de les pèrdues acumulades durant el període de confinament per la pandèmia.

Juan Antonio Martín, responsable del Petit Marc, a la rambla dels Països Catalans, considera que la mesura perjudicarà molt el sector. "Tancar 15 dies és la ruina i farà inviables molts negocis perquè la solució de vendre per consumir fora no compensa de cap manera; el que més ens neguiteja és no saber si realment seran dues setmanes o més", ha explicat a laveu.cat. En la mateixa línia s'ha expressat Juan Carlos Rubíes, del bar La Poma, al carrer Major, qui qualifica de "vergonyosa" la nova directriu del govern autonòmic tot lamentant que resulti novament afectat un sector que, assegura, està fent les coses bé. "Vam tornar a principi d'estiu amb restriccions que hem complert fil per randa i hem estat oberts tots aquests mesos sense haver tingut brots localitzats; nosaltres no som el problema", opina Rubíes.

Dani Sosa, propietari del forn degustació Todo Bueno, al'avinguda de la Unitat, fa només 15 dies que ha obert el negoci i tem que la pèrdua de la terrassa i les taules de l'interior de l'establiment suposi un cop dur per a la seva economia que s'haurà de sustentar només en la venda de pa i pastes. "Si això s'allarga, serà difícil mantenir el local obert; tinc contractades tres persones i haig de continuar pagant impostos", lamenta Sosa.

Altres restauradors consultats per laveu.cat es queixen que els bars i restaurants siguin vistos com a principal focus de contagi del virus mentre assenyalen directament altres activitats no regulades, com ara el "botellón". "Nosaltres garantim que els nostres clients estiguin en un entorn segur, net i amb taules separades; el que no està sota cap control és el consum de begudes al carrer, aquí és on s'ha d'actuar", ha explicat un restaurador que ha preferit no identificar-se.

 

Manca d'informació

Una altra de les queixes compartides pels responsables de bars i resturants del municipi és la manca d'informació sobre com compensarà l'administració les pèrdues que tindran durant els propers 15 dies. Avui s'ha fet públic que el govern de la Generalitat ha reservat 40 milions d'euros per a ajudes i una línia d'avals extraordinària per cobrir necessitats de liquiditat i tresoreria a partir de 12.000 euros. També ha anunciat que proposarà la incorporació al Codi Civil català de la clàusula "rebus sic stantibus" per regular el canvi imprevisible de les circumstàncies en els contractes, en casos com una pandèmia o un terratrèmol. Això permetrà acompanyar els negocis que s'aturen i que no poden fer front al lloguer del local.

Mentre afronten amb resignació el nou anunci de tancament per als propers 15 dies, els restauradors mantenen l'esperança que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) suspengui la mesura, davant del recurs presentat per la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), que també demana un pla de rescat del sector.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari