Salut encara no ha donat ordre de desconfinar els grups on es van detectar falsos positius

L’alcaldessa reclama al Departament de Salut que doni explicacions i demani disculpes públiques pel greuge causat a l’alumnat i al centre

Laura Campos ha fet una queixa formal al Departament de Salut per com està gestionant la informació en referència al resultat del cribratge fet a l'INS La Ferreria
Pilar Abián
Bona part de l'alumnat encara no ha pogut tornar a les aules tot i constatar-se el baix percentatge de positius al cribratge massiu

A data d'avui, el departament de Salut de la Generalitat encara no ha donat les instruccions per desconfinar els grups d'alumnes –una vintena– on es van detectar falsos positius durant el cribratge fet el passat 19 d'octubre. La direcció del centre no disposa de la informació, tot i haver-la reclamat. També ho ha fet l'alcaldessa, Laura Campos (ECP), qui s'ha tornat a mostrar molt crítica amb la situació, que ha titllat de "despropòsit"

Ara fa justament 10 dies que es van fer proves PCR a l'institut a un total de 1.083 persones i, d'acord amb els primers resultats que indicaven un 17% de positius, es van confinar al voltant de 400 alumnes. Després de constatar, però, que hi havia hagut un error al laboratori a l'hora d'analitzar les proves i de repetir divendres els casos dubtosos, es va informar que el percentatge d'infectats no arribava al 2% –una vintena de persones, en lloc de les 170 inicials.

Salut va dir que entre dilluns i dimarts, comunicaria al centre educatiu el nom dels alumnes que podrien tornar a fer classes presencials i els que haurien de continuar confinats, però a dia d'avui aquesta comunicació no s'ha produït. El retard en el traspàs de la informació està creant molta angoixa entre els joves confinats erròniament i ha motivat una queixa formal de l'institut al departament, a més d'una carta a les famílies, on recorda que "el centre desconeix quins són els casos positius i que en cap moment és qui ha de determinar quins grups es desconfinen", una competència que correspon a Salut. 

Queixa institucional

L'alcaldessa també ha exigit al Departament de Salut que doni explicacions i demani disculpes públiques pel greuge causat tant a l'alumnat com a les seves famílies, així com a l’institut. “Tota aquesta descoordinació ha estat un autèntic malson", ha manifestat l'edil. "Estem –ha afegit– davant d’una gestió nefasta i no es pot tolerar que pràcticament una setmana després de saber que hi ha hagut falsos positius encara tinguem 400 alumnes confinats a l’espera d’un aclariment que no arriba i que és indispensable per saber quins grups bombolla segueixen afectats i quins no i així poder reorganitzar el retorn dels alumnes a les classes presencials”. L'alcaldessa entén que hi hagi pogut haver un error en el cribratge però considera que “quan es fan aquest tipus d'actuacions, Salut hauria de poder garantir els resultats de forma ràpida i coordinada".

Atenent a les demandes municipals, el Departament de Salut ha corregit avui la informació sobre la incidència de la Covid-19 a Montcada i Reixac ja que les dades apareixien alterades des de divendres pels falsos positius de La Ferreria. Actualment el risc de rebrot se situa en 775 i la taxa transmissió del virus en 1,33, per sota de la mitjana de Catalunya i de la comarca del Vallès Occidental.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari