Jornada per recollir plasma de persones que han superat el virus

A través d’aquestes donacions es pot ajudar malalts que es trobin hospitalitzats

Donar plasma dura uns 45 minuts i no té efectes secundaris per a les persones donants
Arxiu/ Montcada Comunicació

Les persones que han passat la Covid-19, pel fet de tenir anticossos, poden ajudar a través del seu plasma pacients que es troben ingressats a centres hospitalaris i evitar així que la seva situació s’agreugi. Amb aquest objectiu, el Banc de Sang i Teixits organitza el 15 d’abril amb la col·laboració de l’Ajuntament una jornada de donació adreçada a persones que hagin superat la malaltia.

Montcada i Reixac  serà el quart municipi de Catalunya en acollir aquesta campanya que es farà a l’Espai d’Entitats Poblet en horari de matí, de 9.30 a 14h, i de tarda, de 16.30 a 21h. Qui vulgui donar plasma per a convalescents ha de tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos; no haver rebut mai una transfusió de sang; haver superat la Covid-19 fa més de 28 dies; tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia, i en el cas de les dones, no haver estat mai embarassada. Per donar plasma Covid-19 és imprescindible inscriure’s a través del formulari del web donarsang.gencat.cat/plasmacovid19. Un cop inscrit, un equip mèdic farà un contacte amb la persona candidata via telefònica per fer-li una entrevista i donar-li cita.

La jornada del dia 15 també estarà oberta a les persones que vulguin donar plasma sense que sigui imprescindible haver superat la Covid-19. En aquest cas, s’han d’inscriure prèviament al web donarsang.gencat.cat/plasma.

 

Procediment

La donació de plasma dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al cos per la mateixa via. Els donants no pateixen efectes secundaris ja que no perden glòbuls vermells i poden tornar a donar-ne 15 dies després i un màxim de 24 cops l’any. Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses.

La presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere (ECP), ha fet una crida a la població perquè s’animi a fer donacions de plasma de manera regular, més enllà de la jornada del dia 15. “És molt important que els donants de plasma es fidelitzin per ajudar a salvar vides de persones inmunodeficients o amb malalties de la sang”, ha dit. L’objectiu del Banc de Sang i Teixits i de l’Ajuntament és organitzar aquest tipus de  jornades de forma periòdica durant tot l’any.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari