Itaca Band inicia accions legals per posar fi a les acusacions d”agressors masclistes’ difoses a les xarxes socials

El grup anuncia que tornarà als escenaris el proper 27 d’octubre al Festival Cruïlla de Barcelona

Foto final de la roda de premsa d'Itaca Band, feta al Col·legi de Periodistes
Laura Grau
La resta de components del grup han seguit i els periodistes presents a la roda de premsa han aplaudit al final
D'esquerra a dreta, Esther Meya, Laura Campos, Maria Astallé, Miquel Sangüesa i Susana Villacampa

Itaca Band ha fet aquest matí una roda de premsa per anunciar que presentarà una querella per calúmnies i injúries contra l’autora de diversos blogs i plataformes de xarxes socials que van divulgar l’acusació d’agressor masclista contra el cantant Albert García, actualment de baixa mèdica, i per extensió a la resta de components del grup. La banda trenca així el seu silenci des dels incidents registrats el 23 d’agost passat quan un grup de persones va boicotejar el concert que tenia previst fer a les festes de Sants. La roda de premsa s’ha fet al Col·legi de Periodistes de Barcelona i ha comptat amb la presència de la portaveu de l’equip jurídic del grup, Esther Meya, la representant de la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat, Susana Villacampa, i l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos.

En un comunicat que han llegit els músics Maria Astallé i Miquel Sangüesa, el grup lamenta que no s’hagin pogut obrir ponts de diàleg amb cap dels col·lectius que van donar crèdit a les acusacions que es van fer contra el seu cantant, “a cegues i sense comprovar-ne la veracitat, ja que  que no consta enlloc cap denúncia formal ni cap persona ha dit públicament que hagi patit una agressió per part d’un membre del grup”.

L’escrit fa referència als incidents de 2014 en una discoteca de Cerdanyola, quan el cantant va entrar al lavabo de noies per fer una broma a unes amigues i algunes usuàries van mostrar la seva incomoditat. “Sens dubte va ser un fet desafortunat pel qual ja hem demanat disculpes en diverses ocasions, però en cap cas justifica l’estigma gravíssim del que se’ns acusa”. A més, el grup remarca que els fets van passar en un espai públic on hi havia més persones que podien donar el testimoni d’aquesta presumpta agressió si hagués passat realment. La banda ha mostrat el seu suport a la causa feminista, però ha lamentat que el seu grup s’hagi convertit injustament en un símbol de la lluita contra l’heteropatriarcat, “lluita lícita i necessària, en la que també estem implicats”.

De moment, aquesta campanya de boicot basada exclusivament en la rumorologia ha suposat per a la banda montcadenca la cancel·lació de 14 concerts i la baixa mèdica del cantant, a més del perjudici moral i personal dels artistes i del seu entorn més proper. Per tot això, la banda ha anunciat accions legals contra la máxima responsable de la propagació de les falses acusacions, el nom de la qual s’ha preferit no donar per evitar que sigui objecte d’un judici paral·lel com el que ha viscut la banda. “S’ha intentat de totes les maneres no arribar fins aquí, però no ens queda un altre remei per tal de posar fi a un linxament públic que no es pot tolerar”, ha dit l’advocada Esther Meya, qui ha explicat que el grup no demandarà els col·lectius que van col·laborar a difondre els rumors, en considerar que va ser una actitud motivada per una informació “perversa i manipulada”. “Ara bé –ha afegit–, a partir d’avui, tota persona, col·lectiu o moviment que torni a atacar al grup serà denunciat per la via penal o civil”.

Susana Villacampa, en representació de la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat, ha manifestat el rebuig a qualsevol mena de violència masclista i la importància que les víctimes facin la corresponent denúncia. “La justícia paral·lela que ha viscut Itaca Band és impròpia d’un estat de dret”, ha afegit l’alt càrrec. Per últim, l’alcaldessa Laura Campos ha mostrat la seva solidaritat amb la banda, de la qual ha destacat la seva implicació en el moviment associatiu del municipi, i ha fet una crida perquè les administracions “creïn mecanismes per evitar aquests casos de judicis paral·lels que tenen greus conseqüències sobre la vida personal dels afectats”.

Al final de la roda de premsa, la banda ha anunciat que retornarà als escenaris el proper  27 d’octubre al festival Cruïlla que se celebra al Poble Espanyol. “Confiem que el nostre cantant s’hagi recuperat i puguem tornar a la normalitat”, ha dit Sangüesa.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari