‘Pedrolo és l’autor més censurat de la nostra literatura’

Genís Sinca elogia el seu amor per la llengua i l’esforç per dignificar la cultura catalana en temps de Franco

Genís Sinca, durant la xerrada, mostra una de les novel·les més polèmiques de Pedrolo, 'Un amor fora ciutat', que aborda obertament l'homosexualitat
Laura Grau
Manuel de Pedro va conrear la novel·la, l'assaig i la poesia
Una seixantena de persones van assistir a la xerrada de Genís Sinca sobre Pedrolo

El periodista Genís Sinca va apropar la figura i l'obra de l'escriptor Manuel de Pedrolo (Lleida 1918-Barcelona, 1990) d'una manera didàctica i amena a la seixantena de persones que van assistir  la xerrada que va organitzar ahir la tarda la Fundació Cultural Montcada al seu local amb motiu del centenari del neixement de l'autor de la novel·la 'El mecanoscrit del segon origen', l'obra en català més llegida encara avui dia. Sinca, que va visitar la Fundació per segona vegada –la primera va ser per presentar el seu llibre 'El cavaller Floïd'–, va aprofitar per fer la conferència un dels seus guions del programa de RAC1 'Honorables catalans' dedicat a Pedrolo, un autor molt prolífic que va publicar més d'un centenar d'obres de diferents gèneres. Provenia d'una família benestant d'Aranyó (Lleida), una terra seca i austera que va marcar el seu caràcter. Fumador empedreït, tenia una capacitat de treball infinita i un amor immens per la llengua catalana. "Es negava a escriure en castellà", va remarcar Sinca. 

Era tan gran el seu interès per enfortir la cultura i la llengua que va arribar a aprendre anglès de forma autodidacta per poder traduir al català autors com William Faulkner, John Steinbeck i Jack Kerouac, traduccions que l'editorial Proa editava des del seu exili a Perpinyà durant la dictadura de Franco. Sinca va destacar que Pedrolo va ser l'autor més censurat de la història de la literatura catalana i el primer en publicar una novel·la que parlava obertament sobre l'homosexualitat, 'Un amor fora ciutat', que va ser traduïda al castellà com 'Un amor extramuros'. Pedrolo va guanyar multitud de premis, entre els quals destaca el Premi Sant Jordi de novel·la el 1962, amb l'obra 'Balanç fins a la matinada', contribuint a donar prestigi a aquest guardó. "La seva producció era tan extensa que, després de mort, va continuar publicant", referint-se a la novel·la inèdita 'Infant dels grans' publicada el passat mes de març per l'editorial Comanegra.

Durant tot l'acte, Sinca va interaccionar amb el públic, especialment amb els alumnes del Servei Local de Català (SLC) que hi van acudir com a part del seu aprenentatge. Persones de diferents procedències com Nigèria, Rússia, Polònia i el Marroc van llegir fragments de novel·les de Pedrolo i van mostrar el seu interès per aquest autor.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari