Nous vestigis confirmen que el poblat de Les Maleses va començar a ser habitat al segle Vè a.n.e

La localització de forats de pal i retalls a la roca posa de manifest l’existència d’un assentament inicial format per cabanes

Voluntaris treballant al cim de Les Maleses el passat juny
MM
Part dels voluntaris que han participat en les excavacions a Les Maleses

La 18a campanya arqueològica al jaciment ibèric Les Maleses, duta a terme del 4 al 22 de juny, ha permès obtenir més evidències sobre la fase preurbana del poblat, que es remunta al segle Vè a.n.e. La intervenció la promou el Museu Municipal, amb el suport dels ajuntaments de Montcada i Reixac i Sant Fost de Campcentelles, a més de l’INS Montserrat Miró, el Consorci del Parc de la Serralada de Marina i el CASA-Barcelona –programa que promou la integració d’estudiants d’arreu del món a l’activitat acadèmica i social de Barcelona. Com sempre, han col·laborat en les excavacions alumnes i exalumnes del centre educatiu, a més de voluntaris de l’ADF, que han retirat el gruix de vegetació que cobria el cim.

Segons ha explicat una de les directores de l’excavació, Gemma Hidalgo, els forats de pal i els retalls a la roca trobats a la zona posen de manifest que els primers assentaments íbers estaven formats per cabanes. També s’ha localitzat una sitja de gairebé dos metres de profunditat destinada a guardar gra per al consum humà i dos grans retalls a la roca, de poca fondària, que serien utilitzats com espais de treball per pastar l’argila i fabricar els maons quees farien servir per construir les cases del poblat. Els materials ceràmics trobats al sector tenen una manufactura més rudimentària i no tan polida com els trobats a fase de l’ibèric ple. Hidalgo també ha destacat que les vivendes que apareixen a la zona propera a l’entrada del poblat ja no són cases de gran tamany, com les del carrer central, sinó més petites, la majoria amb una unica habitació, ja que corresponien als habitants més humils.La següent fase de la campanya consistirà a netejar, inventariar i classificar tots els materials trobats, tasca que es realitza a l’INS M.Miró amb l’objectiu de procedir a la seva anàlisi i posterior estudi. Les conclusions definitives es faran públiques al març de l’any vinent.

Entre la vintena de voluntaris de la campanya arqueològica 2018, n’hi ha dos que han hagut de creuar l'Atlàntic per arribar fins al poblat. Es tracta de Mara Donadio, estudiant de la Universitat de Nova York, i Marco Antonio Cervera, doctor en Arqueologia de la Universitat de Mèxic. La primera participa en el programa CASA-Barcelona d'intercanvi amb universitats, i el segon, és un antic col·laborador interessat a apropar el món íber als mexicans.

Seccions:

Deixa un comentari