Alícia Gili parla sobre la seva novel·la ‘El camí del Bandama vermell’

La novel·la, premi Columna Jove 2010, se centra en el drama dels nens soldats a la Costa d’Ivori

Alícia Gili, durant la xerrada a la biblioteca de Can Sant Joan
Rafa Jiménez

Alícia Gili (Terrassa, 1966), conductora dels clubs de lectura de les biblioteques de Montcada, va participar aquest dimarts, en qualitat d’escriptora, a la xerrada sobre un dels seus llibres, 'El camí del Bandama vermell', que va publicar al 2010 conjuntament amb Sílvia Romero. L’acte es va fer a la biblioteca de Can Sant Joan i va comptar amb la presència d’una desena de membres del club de lectura que s’havien llegit prèviament aquesta novel·la, guanyadora del Premi Columna Jove 2010. El llibre té com a protagonistes a dos germans, Aura, de 13 anys, i Ouattarà, d’11, que viuen a Costa d’Ívori i que, enmig de la guerra civil entre el nord i el sud que aquest país africà va patir entre els anys 2002 i 2011, s’han de convertir en nens soldats per poder sobreviure. La història, basada en fets reals amb tocs de ficció, es narra a través de les cartes que els dos germans s’envien i aquest recurs va facilitar, segons va explicar Gili a la xerrada, el treball de coordinació entre les dues autores, que van fer la seva primera col·laboració al 2007 amb el llibre ‘Jocs de guerra, cosa d’infants’, publicat per la Fundació Akwaba amb un recull de relats basats en dibuixos fets per nens soldats o víctimes de la guerra de Costa d’Ívori.

Després d’escriure el seu primer llibre conjunt, 'Iskander, un viatge a la màgia dels llibres' (2008), ambdues autores van centrar el seu segon treball en la guerra de Costa d’Ívori, arran de les estades que Gili va fer al país africà entre els anys 2007 i 2009 en diferents períodes, quan treballava amb la Fundació Akwaba fent tasques educatives i pedagògiques amb nens i nenes soldats. L’objectiu d’aquest projecte era recollir menors de 18 anys al centre Gonfreville que aquesta ONG va crear, amb la col·laboració d’UNICEF, a la ciutat de Bouake, per escolaritzar-los i dotar-los d’eines per aprendre un ofici, oblidar el trauma de la guerra i afavorir la reconciliació. Tot i que inicialment no es va escriure pensant en el públic juvenil, l’editorial que va publicar el llibre, Estrella Polar, li va donar aquesta visió per difondre entre el jovent la problemàtica dels infants que viuen una guerra. En aquest sentit, Gili considera que ha estat un encert destinar-lo a un públic jove que, segons va explicar, fa la seva pròpia interpretació del llibre: "Els joves veuen aquesta història més propera perquè s’identifiquen amb els protagonistes per la seva edat. En canvi, als adults es queden amb el dolor i la crueltat de la història".

Vuit anys després de l’arribada de la pau, Costa d’Ìvori, amb una població de 23 milions d’habitants i el productor més gran de cacau del món, està en un procés de recuperació després d’anys de conflicte a través de la tecnologia que, segons va dir Gili, "li permet donar un salt que no seria possible amb les seves infraestructures". El tàndem literari entre Alícia Gili i Sílvia Romero va publicar, el 2018, el seu tercer libre conjunt: 'El donyet perdut'.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari