La Fundació Cultural presenta la novel·la ‘Savage Coast’, de Muriel Rukeyser

L’autora nordamericana relata la seva experiència a la Barcelona de la Guerra Civil, amb un passatge ocorregut a Montcada

La poeta i activista americana Muriel Rukeyser cita Montcada a la novel·la ‘Savage Coast’
Arxiu/Margie Goldsmith

La Fundació Cultural Montcada acollirà el 10 d’octubre a les 19.30h la presentació de la novel·la ‘Savage Coast’ (Editorial Rata), de l’escriptora i activista d’esquerres Muriel Rukeyser (Nova York, 1913-1980). L’obra narra les vivències de l’autora durant el seu viatge a Barcelona als anys trenta, quanva esclatar la Guerra Civil. El llibre ha despertat l’interès de la Fundació perquè en un dels seu capítols hi apareix Montcada i Reixac, concretament l’estació de tren de la línia de França. Segons el testimoni de la jove, el 19 de juliol de 1936, el comboi on viatjava juntament amb els atletes dels equips hongarès, francès i suís –que es dirigien a l’Olimpíada Popular de Barcelona– es va aturar durant tres dies en aquesta estació. Per contrastar la veracitat dels fets que relata Rukeyser, la traductora de la novel·la al català, Eulàlia Busquets, va contactar amb els autors del llibre ‘940 dies. La Guerra Civil a Montcada i Reixac', de Ricard Ramos i Josep Bacardit, vinculats a la Fundació Cultural.

Història local. Els dos cronistes montcadencs van mostrar de seguida el seu interès per conèixer la novel·la, que publica per primera vegada l’editorial Rata en versió castellana i catalana. “És molt emocionant recuperar retalls de la nostra història gràcies a la mirada d’una dona estrangera que va viure en primera persona el final de la segona República”, ha dit Bacardit. A més de descriure els moments convulsos que vivia Barcelona, Rukeyser relata la seva història d’amor amb un exiliat alemany, membre de les Brigades Internacionals. La presentació del llibre comptarà amb la presència del director de l’editorial, Francesc Orteu, qui destaca que l’escriptora americana està a l’alçada d’autors com George Orwell o Ernest Hemingway. Rukeyser va deixar una extensa bibliografia, amb més de trenta títols, i va ser una pionera del feminisme als anys seixanta.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari