Noves pistes sobre una possible torre defensiva a l’entrada del poblat

Aquesta hipotesi s’haurà de confirmar en la propera campanya arqueològica que el Museu Municipal durà a terme l’estiu vinent

Fragments del cinturó iber trobat al jaciment a la campanya arqueològica de 2019, que ja estan exposats al Museu Municipal
Laura Grau
D'esquerra a dreta, Cinta Pérez, Jordi Choren, Mercedes Duran, Gemma Hidalgo i M.Rosa Borràs

La dinovena campanya arqueològica, feta l’estiu passat, va treure a la llum un possible sistema defensiu a l'extrem sud del poblat que podria ser el punt d’entrada, una hipotesi que caldrà confirmar en les properes excavacions previstes al juny. Aquesta és una de les conclusions que van explicar ahir la tarda a la Casa de la Vila, les coodirectores de les excavacions Mercedes Duran, directora del Museu, i Gemma Hidalgo, coordinadora del projecte pedagògic i cap d'estudis de l'INS Montserrat Miró. Les dues van agrair la col·laboració dels voluntaris de l'ADF, que van participar en les tasques de desbrossament del sector on s'ha fet la primera prospecció i on encara cal retirar una gran quantitat de runa provinent de campanyes antigues. "La vintena campanya serà especialment dura per aquesta circumstància, però confiem que ens permeti comprovar si la nostra hipotesi sobre la torre defensiva del poblat és certa i si aquest era punt d'accés dels seus habitants". Entre els materials trobats, destaca com a novetat una placa d'un cinturó, feta de bronze i ferro. "Es tracta d'un objecte de prestigi que només duien els capdills o personatges importants del poblat", va remarcar Duran. Després d'una delicada operació de restauració, que ha fet la professora de l'INS M.Miró, Ofèlia Rosès, la peça ja està exposada a la sala del món iber del Museu Municipal.

També va intervenir Jordi Choren, director de les tasques de consolidació que es fan regularment des de fa dos anys per evitar que els elements que surten a la llum siguin malmesos per l'erosió de l'aigua, la pluja i el pas dels visitants. Aquestes actuacions les financia l'Ajuntament, mentre que les excavacions les sufraga el Parc de la Serralada de Marina, representat a l'acte per la seva directora, Cinta Pérez. La regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs, va felicitar la tasca del Museu i dels voluntaris "que any rere any fan possible ampliar el coneixement dels nostres avantpassats ibers"

L’acte també va servir per presentar el darrer número de la revista Montecatano, que inclou el resum de la tasca feta pel Museu Municipal durant el 2019 i tres articles de divulgació històrica sobre Montcada a càrre de Sergio Resurrección, exalumne de l'INS M.Miró i professor d'història especialitzat en el món iber; Jaume Alcázar, també exalumne i historiador que se centra en la Montcada dels segles XVI i XVII i Elisa Riera i Maria Montoro, que repassen la biografia de l'estiuejant i mecenes Domingo Fins, amb motiu del centenari de la seva mort. 

Seccions:

Deixa un comentari