Francesc Soriano publica la seva vuitena novel·la ‘Fent camí a temps passat’

L’obra retrata llocs, fets i famílies de la Montcada dels anys quaranta i cinquanta del segle passat

Francesc Soriano, al balcó de casa seva, amb la seva nova novel·la 'Fent camí a temps passat'
Laura Grau

Amb 88 anys, Francesc Soriano continua dedicant hores a escriure i a rescatar records de la seva infància i joventut per compartir-los amb tothom qui el coneix. Amb el títol, 'Fent camí a temps passat (Històries entre converses)', acaba de d'autopublicar el seu vuitè llibre, una novel·la històrica en què retrata la Montcada del segle passat, quan encara era un poble petit on les cases es coneixien pels noms de les famílies que hi vivien. "No sóc ni historiador ni investigador, però tinc una memòria fotogràfica i una curiositat insaciable per saber coses", explica Soriano, que s'ha entrevistat amb més d'una cinquantena de montcadencs per recopilar la genealogia d'algunes famílies. La novel·la es va començar a incubar al Cafè de Montcada i és allà on li hauria agradat fer la presentació, però les restriccions anticovid ho han impedit. 

L'autor fa la crònica de tota una època, la Montcada dels anys quaranta i cinquanta, a través d'un personatge de ficció, la Maria Lluïsa, una jove nouvinguda provinent de Poblenou que aviat s'interessarà per tot allò que té a veure amb el seu nou poble d'adopció."Hi ha una part important de mi en aquest noia, que ve de fora però ràpidament farà arrels a Montcada, on s'haurà d'espavilar per tirar endavant", explica Soriano, que va néixer a Santa Coloma de Gramanet, però va venir a Montcada als 4 anys d'edat. Als 10 anys, en caure la seva mare malalta, va haver d'abandonar l'escola i assumir responsabilitats de la llar. "Quan anava a comprar, escoltava les converses de la gent i aprenia qui era qui en el poble i com funcionaven les coses", recorda l'autor, qui remarca que "no és un llibre històric ni un estudi demogràfic, sinó una barreja de veritats i fantasies".

El llibre inclou fotografies antigues del seu propi fons i d'altres cedides per algunes de les famílies entrevistades, la Fundació Cultural Montcada i el fons de Joan Matllo –heretades del seu oncle Joan Aguilar. El volum es pot adquirir als establiments Ca l'Estrelleta i Forn Nancy, del carrer Major, i a l'estanc del carrer Santiago.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari