Montcada i Reixac celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna

Enguany la campanya se centra en donar a conèixer les onomatopeies en els diferents idiomes que es parlen a Montcada

Un dels materials de la campanya DILM 2021

Montcada celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) 2021 que enguany se centra en donar a conèixer com sonen algunes onomatopeies en català i en algunes de les llengües maternes que parlen veïns i veïnes del municipi. Les onomatopeies, que generalment es transmeten per tradició oral, són l'expressió escrita dels sons i, curiosament, són molt diferents segons cada idioma. La campanya del DILM serà del 19 al 28 de febrer i es vehicularà, majoritàriament, per les xarxes socials i altres entorns digitals, atesa la situació sanitària actual. 

Les imatges de les onomatopeies mostren en diferents llengües com reproduïm els sons d'animals com el gall o el gos, però també el riure, l’esternut o la parla. També incorpora la llengua de signes catalana (LSC). Veïns i veïnes del municipi originaris de diferents països han posat veu a les onomatopeies –material que s’ha utilitzat en les activitats de la campanya–i l’assessorament en LSC ha anat a càrrec de l’empresa local #BinomILS.

El DILM 2021 inclou un vídeo sobre les onomatopeies, un gènere que té un paper clau en el desenvolupament de les històries gràfiques o còmics. El muntatge, que es pot  veure al canal de Youtube de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, ha estat elaborat pels montcadencs Nil Teixidó –autor de les il·lustracions de la campanya– i Elena Prado. La campanya també compta amb dos jocs interactius, un dedicat a les onomatopeies, que inclou una història i un test, fet per les joves Tamara Cortés i Carla Carrasco. L’altre joc, elaborat pel Consorci per la Normalització Lingüística, proposa un viatge pels cinc continents mitjançant preguntes per conèixer la diversitat lingüística d’arreu del món. 

Les biblioteques de Montcada i Reixac organitzen l’exposició ‘Oh! Ah! Dia Internacional de la Llengua Materna’, amb llibres del fons de les biblioteques on les onomatopeies i els sons tenen un paper rellevant. La mostra es podrà visitar de forma virtual, i també presencial a les biblioteques Elisenda i Can Sant Joan. Per accedir a les activitats virtuals de la campanya del DILM 2021, s'ha d'entrar a www.montcada.cat.  A més, el 24 de febrer hi haurà una hora del conte dedicada al DILM. La sessió ‘Oh! Ah! Històries sonores’ es podrà veure en directe a les 18 h per l’Instagram de les biblioteques de Montcada i Reixac (@bibsmir).

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari